Esposito za N1: BiH nije ispunila nijednu preporuku GRECO-a

Vijesti 16. dec 202010:03 > 10:11
N1

Nivo poštivanja preporuka koje je Bosna i Hercegovina trebala ispuniti prema prethodnim izvještajima GRECO-a je „globalno nezadovoljavajući“ kaže se u dva odvojena izvještaja koji su danas objavljeni.

U izvještajima o nivou poštivanja njegovih preporuka usmjerenih na sprečavanje korupcije među članovima parlamenta, sudijama i tužiocima te o inkriminacijama i transparentnosti finansiranja stranaka – GRECO zaključuje da Bosna i Hercegovina nije postigla značajniji napredak. Bosna i Hercegovina dosada nije ispunila nijednu od 15 ranije danih preporuka odnosno 11 je djelomično provedeno, dok četiri nisu nikako provedene.

Iz GRECO-a poručuju da su prije tačno pet godina izdali ovih 15 preporuka za Bosnu i Hercegovinu.

„Mi se ne bavimo procjenama, mi se bavimo činjenicama. Prije pet godina smo izdali 15 preporuka Bosni i Hercegovini kako bi ojačala sistem prevencije korupcije, u legislativnim tijelima odnosno među članovima Parlamenta kao i u pravosuđu. Pet godina kasnije nijedna, nula, od ovih 15 preporuka nisu u potpunosti ispunjene. Zbog ovoga GRECO kvalificira situaciju u Bosni i Hercgovini kao ‘globalno nezadovoljavajuću’ i zemlja se nalazi u kako to mi zovemo proceduri nepridrižavanja. Važno je ispuniti preporuke GRECO-a ne samo zato što je to međunarodna obaveza jer ih je Bosna i Hercegovina prihvatila, važno je i zbog toga što su naše preporuke ključne za zaštitu ljudska prava, demokratiju, vladavinu prava i ekonomski rast i razvoj“, kazao je ekskluzivno za N1 nakon objave izvještaja Gianluca Esposito, izvršni sekretar GRECO-a.

U zaključcima GRECO-a o Bosni i Hercegovini se navodi:

„Što se tiče članova parlamenta, praktično se nije dogodio nikakav novi razvoj događaja za jačanje sistema integriteta. Još uvijek nisu uvedena pravila za poslanike o njihovoj interakciji sa trećim stranama, a nedostatak prilika za savjetovanje i mogućnosti za obuku o pitanjima sprečavanja korupcije za članove parlamenta i dalje postoji. Nisu pružene nove informacije u vezi sa izvještajima o praćenju primjene Kodeksa ponašanja za članove parlamenta u praksi. Dugoiščekivani novi Zakon o sukobu interesa, za koji se očekuje da će doprinijeti usklađivanju zakonodavstva o sukobu interesa na državnom i entitetskom nivou, još nije usvojen, već je sada upućen Vladi na dodatno razmatranje. Vlasti tek trebaju uvesti vjerodostojan i nezavisan mehanizam za sprečavanje i rješavanje sukoba interesa ili osigurati iscrpnu provjeru izjava o imovini koju daju poslanici na državnom nivou.“

Posebna pažnja je posvećena i VSTV-u gdje se GRECO posebno osvrće na neusvajanje izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u:

„Što se tiče sudija i tužilaca, izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, koje su u pripremi već nekoliko godina, još uvijek nisu usvojene, a zasebna sudska i tužilačka odjeljenja i potkomisije još uvijek nisu uspostavljeni u okviru struktura VSTV-a. Kriteriji za ocjenjivanje rada sudija i tužilaca prošireni su tako da uključuju glavne tužioce na državnom i entitetskom nivou; međutim, garancije nemiješanja izvršne i zakonodavne vlasti tokom ovih evaluacija tek treba uspostaviti. Nije provedena nijedna budžetska i kadrovska analiza koja se odnosi na probleme zaostalih predmeta. Osim toga, dugotrajno odsustvo bilo kakvih konkretnih mjera za uspostavljanje komunikacijske politike za pravosudni sistem i dalje je razlog za ozbiljnu zabrinutost. GRECO zahtijeva od vlasti Bosne i Hercegovine da intenziviraju svoja nastojanja i preduzmu odlučnije korake za rješavanje kritičnih pitanja u vezi sa pravosuđem i tužilaštvom, kao što je istaknuto u Evaluacijskom izvještaju.“

U svom novom izvještaju o praćenju trećeg kruga evaluacije koji se fokusira na inkriminacije i transparentnost finansiranja stranaka, koji je također objavljen danas, GRECO utvrđuje da nije bilo značajnog napretka od decembra 2018. Ukupno je samo 10 od 22 preporuke zadovoljavajuće provedeno, osam ostaje samo djelomično primijenjeno, a četiri uopće. Treba učiniti još mnogo toga na jačanju transparentnosti finansiranja političkih stranaka. Što se tiče prethodnog izvještaja, šef delegacije Bosne i Hercegovine treba dostaviti izvještaj o napretku u provođenju preporuka na čekanju, do 30. septembra 2021. godine.

Pogledajte video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad