Zatražena ostavka svih članova VSTV-a

Vijesti 16. dec 202010:19 > 10:22
N1

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Herecegovine (VSTVBiH) danas bi, drugog dana zasjedanja, trebalo nastaviti raspravu o postupanju i proceduralnim pitanjima, nakon što je u utorak predsjednik ovog regulatornog tijela Milan Tegeltija obavijestio njegove članove da podnosi neopozivu ostavku na tu funkciju, kao i na članstvo u toj instituciji.

Kako je saopćeno, jutros je Muriz Memić ispred udruženja “Dženan Memić” predao zahtjev za ostavku svih članova vijeća VSTV-a BiH.

Facebook “Pravda za Dženana”

Kako javlja reporter N1 Boris Brezo, sjednica VSTV-a drastično kasni. Navodno, zbog jedne članice koja je imala obaveze.

“Čeka se razjašnjenje Tegeltijine ostavke, koja ke napisana ali ne i upućena Sekretarijatu”, navodi naš reporter.

Kako višesatna rasprava prvog dana zasjedanja nije rezultirala razriješenjem novonastale situacije, zatraženo je očitovanje Pravnog odjela VSTV-a o pravnim konsekvencama. Kako se očekuje, rasprava bi danas trebala početi predočavanjem Mišljenja Pravnog odjela kako bi iznalaženje odgovarajućih rješenja bilo nastavljeno. Osim načina izbora novih članova i rukovodstva VSTV-a u utorak su razmatrana i pitanja u vezi sa zakazivanjem sjednica, što je dužnost predsjednika, te o tome ko bi mogao biti potpisnik uime Vijeća, odnosno istupati prema drugim subjektima/trećim osobama.

Mišljenja članova VSTV-a u vezi s razmatranom problematikom ostala su podijeljena, a ‘u igri’ su ostale varijante da se predsjednik VSTV-a bira na sjednici ili da se ovlasti osoba koja bi bila potpisnik uime Vijeća. Sva ova tehnička i proceduralna pitanja otvorena su zbog situacije u kojoj se mandat potpredsjednika VSTV-a veže za mandat predsjednika te institucije, koji je u ostavci, a koji je prije napuštanja sjednice zamolio članove da ga izvijeste o tome kada da u Sekretarijat VSTV-a preda pisanu ostavku, kako bi i pravno stupila na snagu. Naime, Tegeltija je obraćajući se članovima VSTV-a, u utorak kazao kako je njegova ostavka spremljena u kancelariji, te da će je predati nakon što VSTV razriješi novonastalu situaciju i obavijesti ga u vezi s tim. U tom kontekstu, a radi definiranja načina postupanja u novonastalim okolnostima, članovi VSTV bi danas trebali nastaviti ‘traganje’ za mogućim rješenjima koja bi bila u skladu sa Zakonom o VSTV-u, Poslovnikom i drugim aktima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad