Vlada TK ostaje, o smjeni rukovodstva Skupštine TK odlučuje Ustavni sud FBiH

Vijesti 16. dec 202016:12 > 16:14
Fena

Na današnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona nije došlo do smjene kantonalne vlade, iako je usvojen dnevni red sa tačkama koje su se ticale smjene rukovodstva Skupštine, kao i Vlade TK.

Prije glasanja o smjeni rukovodstva Skupštine, predsjedavajući tog zakonodavnog tijela Žarko Vujović i njegov zamjenik Boris Krešić pozvali su se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa srpskog i hrvatskog naroda, navodeći da prva tačka dnevnog reda, koja se odnosila na smjenu rukovodstva Skupštine TK, povrjeđuje vitalni nacionalni interes.

Uslijedilo je glasanje po klubovima konstitutivnih naroda, a prilikom glasanja Kluba Hrvata i Srba bio je izjednačen broj glasova 1:1.

Za smjenu aktuelnog rukovodstva Skupštine TK glasalo je 18 zastupnika, dok ih je 17 bilo protiv. Međutim, zbog rezultata glasanja u klubovima Srba i Hrvata o povredi vitalnog nacionalnog interesa, odluku o smjeni rukovodstva trebao bi donijeti Ustavni sud FBiH.

Zaključci i zapisnik glasanja bit će poslat Ustavnom sudu BiH na ocjenu ustavnosti, a do tada Vlada TK ostaje da radi u dosadašnjem sazivu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad