Za jedne daleko, za druge ne

Shutterstock

Euroatlanske integracije BiH. Šta dalje? Ovo euro je za sve uredu, atlantske integracije - nije. Za one koji podržavaju NATO put, stigli smo daleko, za one koje ne podržavaju, nismo nidokle i nećemo.

MAP, Partnerstvo za mir, Program reformi za 2019, sve to BiH ima, ali koliko smo blizu NATO savezu, toliko smo i daleko. Članovi delegacije naše zemlje u NATO-ovoj parlamentarnoj koja podržava put ka članstvu u NATO, kažu, mnogo toga smo postigli i treba se dogovarati.

“To je put dakle. Put može biti kraći ili duži kojim ćemo ići do NATO-a. Ja se nadam da će put biti kraći”, poručio je HDZ-ov Nikola Lovrinović.

“Na bazi tih iskustava i onoga što je iza nas. Ja duboko vjerujem da je budućnost BiH u NATO-u. Ali naravno odluka nije ni Nikolina ni moja. To mora biti odluka svih nas u BiH”, izjavio je Asim Sarajlić iz Delegacije BiH u PS NATO-a (SDA).

Iako oni koji su za BiH u NATO-u kažu da smo na dobrom putu da postanemo članica, stvari su potpuno drugačije. U BiH i dalje ima onih koji neće BiH u NATO-u. Pa tako, kada govorimo o euroatlanskim integracijama, ono euro može, ali atlanski ne može

Tako razmišlja onaj koji je dao zeleno svjetlo za Program reformi. Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva poručio je prije dva dana da Rusiji ne može okrenuti leđa i dozvoliti pristup BiH NATO savezu.

“RS ne prihvata integraciju BiH u NATO i ne prihvatamo da BiH ima komisiju za integracije sa NATO-om. Izražavamo spremnost da sarađujemo, a nikako da se integrišemo”, rekao je Dodik.

No oni koji žele članstvo pozitivno razmišljaju, tvrde da nije problem u postojanju komisije, već u njenom imenu

“Sam naziv Komisije za saradnju sa NATO-om. Znači nije još dogovorena stvar. Ostaje još da se dogovori”, pojasnio je Asim Sarajlić.

U NATO-u su svjesni političkog nesuglasja oko članstva. Ali poručuju, mi smo ovdje već 16 godina.

“Nadamo se da nećemo toliko dugo čekati da dobijemo odgovor o člnastvu od ovdašnjih političkih lidera. Naša vrata su otvorena, ali čekamo da se politički lideri u BiH dogovore”, rekao je Eric Folkstad, komandant NATO snaga u Sarajevu.

I dok se jedni nadaju, a drugi i dalje neopravdavaju NATO put BiH, istina je negdje u sredini. Saradnja sa NATO savezom je evidentna, ali se zastava BiH još dugo neće zavioriti na jarbolu ispred sjedišta NATO-a u Briselu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad