Kako će izgledati doček i proslava Nove godine u Sarajevu

Vijesti 16. dec 202016:57 > 17:05
Anadolija

Do Nove godine ostale su još dvije sedmice. U neko drugo vrijeme, pravili bi se planovi, birali stajlinzi, no ove godine euforije - nema. U jeku pandemije malo ko o proslavi razmišlja. Većina građana ispratit će staru godinu, u svom domu u krugu porodice, baš onako kako je i krizni štab preporučio. Uz poruke da 2020. žele što prije zaboraviti.

Odbrojavanja do ponoći, vatrometa, koncerata i gužvi na gradskim ulicama ove godine neće biti.

“S obzirom da mi već imamo najave određenih hotelijera i ugostiteljskih objekata da će oni praviti organizovan doček Nove godine, mi smo već napravili i plan rada i i timove, ali i obezbjedili podršku MUP koji će nam te noći pružati asistenciju”, rekla je Vildana Brdarić iz Uprave za inspekcijske poslove KS.

“Prave se određene procjene i planovi postupanja svih organizacionih jedinica uprave MUP-a KS, te će zavisno od razvoja situacije biti osiguran dovoljan broj policijskih službenika kako u uniformi tako i u civilu”, rekao nam je Mirza Hadžiabdić iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Iako je Turistička zajednica Kantona Sarajevo sa Gradskom upravom planirala virtuelni program za doček Nove godine, ni toga neće biti.

VEZANE VIJESTI

“Na žalost, zbog covida, zbog tehničkih specifičnosti nismo u mogućnosti da realizujemo taj zacrtani program. Ono što ćemo moći da uradimo u saradnji sa Komunalnim preduzećem a to je da će Turistička zajednica dati svoj puni doprinos da gard osvijetlimo dekorativnim svjetlosnim elementima pa barem da osiguramo jednu svječanu atmosferu na ulicama grada i Kantona Sarajevo”, naveo je Mufik Muslić iz Turističke zajednice KS.

A građani glavnog bh. grada Novu godinu će dočekati u svom domu.

“Kući, šta ću, a i godine ne daju”;

“Pa hoću kod kuće, ja volim da pjevam i zapjevaću vjerovatno”;

“Slaviću kod kuće zbog sigurnosti. Ne želim nikoga da ugrozim, ne želim prvo sebe da ugrozim od korone”;

“Slaviću u krugu porodice, ništa posebno. Ja, žena i djete. To je to”;

“Naravno da ću slaviti u kući sa svojom kćerkom”, rekli su nam građani.

S obzirom na to da je Sarajevo prethodnih godina bio centar regije za najluđu noć, pandemija korona uticala je i na broj turista. Tako je ove godine broj dolazaka stranih turista manji za 85%, dok je dolazak domaćih turista manji za skoro 44 % u o odnosu na isti period predhodne godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad