Zastave BiH u Istočnom Sarajevu nije bilo, a ko je za to odgovoran

Vijesti 16. dec 202016:47 > 17:09
N1

Profesorica međunarodnih odnosa Nedžma Džananović Miraščija, u Danu uživo na N1, odgovarajući na pitanje - ko je kriv zato što na sastanku Sergeja Lavrova, ministra vanjskih poslova Ruske Federacije i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, u Istočnom Sarajevu, nije bilo zastave BiH, je kazala da je koreografija i scenografija ove posjete bila povjerena Dodiku.

“Potpuno neočekivano, budući da je domaćin ministru vanjskih poslova jedini domaćin, u ovom slučaju domaćica ministarica Bisera Turković. Dakle, sve ostale posjete osim sa gospođom Turković su tzv. kurtoazni posjeti i oni se mogu odvijati u drugačijim okolnostima, mogu uključivati ljude koji čak i nisu uključeni u politički život, ali odgovornost je gosta da svojim izborom kurtoaznim ili privatnih posjeta ne uvrijedi domaćina. Činjenica je, ne samo da je i raspored i izbor sagovornika bio uvredljiv, nego da je to dio diplomatske kampanje koja traje već duže vrijeme”, navela je naša sugovornica. 

VEZANE VIJESTI

Napomenula je da “postoji i odgovornost gosta svugdje u diplomatiji da izborom svojim i kurtoaznih posjeta i privatnih susreta ne uvrijedi domaćina.”

“U ovom slučaju radi se o jednom od najiskusnijih diplomata. To je čovjek koji je više od 16 godina na toj funkciji. Stvari koje su se desile nisu bile nepoznavanje tih normi. I odgovor ministrice vanjskih poslova, odnosno postupanje, je bio apsolutno diplomatski taktično i korektno. Sastanak je održan, relativno uspješno i protokol o saradnji dva ministarstva je potpisan, što nije nevažno”, naglasila je. 

Možemo li očekivati negativne konsekvence, upitali smo je. 

“Iskreno se nadam da ne. Ove protokularne stvari i diplomatski instrumenti su bili na nivou razmjene poruka. U BiH je shvaćena vanjskopolitička pozicija Rusije i to su vrlo jasne poruke sa ruske strane, i te su poruke na diplomatski adekvatan način razmijenjene. Priča se nastavlja dalje, zapravo kako je Turković rekla, naši odnosi imaju dublju političku pozadinu i vrlo značajnu ekonomsku dimenziju i situacija se odvija normalno. Niti jedan od aspekata bilateralnih odnosa nije ugrožen ovim postupanjem. To je bila jedna dipomatska kampanja”, zaključila je profesorica međunarodnih odnosa.

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili su da se jučer u Sarajevu sastanu sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom zbog, kako je navedeno u pojašnjenju, nepoštovanja institucija Bosne i Hercegovine. Ovaj događaj izazvao je brojne reakcije. Vijest su prenijeli i brojni svjetski mediji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad