Migranti iz Lipe će na ulicu

Vijesti 16. dec 202017:50 > 18:33
N1

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas na sjednici nije postiglo konsenzus tokom glasanja o Prijedlogu odluke o uspostavljanju privremenog prihvatnog centra za smještaj migranata "Lipa". Migranti iz Lipe će na ulicu, gdje ih već boravi oko 1.500, a obzirom na parcijalni lockdown brojnih EU zemalja u narednom periodu se očekuje dodatno usložnjavanje humanitarnog ali i sigurnosnog aspekta migranstke krize.

1.365 migranata u improviziranom prihvatnom centru Lipa ostaju bez šatora u kojima su bez grijanja i pridružuju se migrantima koji su u grupama na otvorenom na području Unsko-sanskog kantona. 

“Imamo problem za smještaj tokom zime za malo više od 2.500 ljudi”, poručeno je. 

Na današnjoj sjednici nije postignut konsenzus o Prijedlogu odluke Ministarstva sigurnosti BiH da se Lipa ozvaniči kao prihvatni centar čime bi se stekli uvjeti za trajni smještaj migranata, a plan je bio.

VEZANE VIJESTI

“Da dok Lipu ne pripremimo za dugotrajan boravak migranata privremeno iskoristimo kapacitete Bire da bismo u njoj smjestili na dva do tri mjeseca”, poručio je Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH.

Ovakvom rješenju se oštro protive lokalne vlasti Unsko-sanskog kantona, koje potcrtavaju da je svaki pokušaj povratka migranata u Biru direktan napad na grad Bihać koji je najviše učinio za migrante. Gradonačelnik Šuhret Fazlić smatra da su dovoljna tri prihvatna centra, a IOM je očekivao, ali nije dobio hitnu reakciju vlasti.

“Mi imamo sredstva, imamo opremu, ljude možemo smjestiti vrlo brzo, ali samo nam treba lokacija”, kazao je Dražen Rozić, koordinator za humanitarne operacije Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Lokacije, koje i dalje nema.

U Lipi dio šatora u fazi demontaže, migranti skoncentirani u četiri veća i restoranski prostor iz uvjeta koji nisu dostojni čovjeka očekuju da budu izbačeni na ulicu. Nekoordinacija, nesnalaženje, samovolja ili nemar nadležnih u BiH i u okviru međunarodnih organizacija u izuzetno kompleksnom pitanju migrantske krize u BiH doveli su do scenarija koji je najgori mogući – humanitarne katastrofe tokom ljute krajiške zime na samom pragu Evropske Unije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad