Mladen Bosić: BiH očajnički trebaju pare, vlast je u blokadi

Vijesti 17. dec 202008:46 > 10:17
N1

Delegat u Domu Naroda iz SDS Mladen Bosić za N1 je kazao da Bosni i Hercegovini očajnički trebaju pare zbog situacije sa korona virusom.

“Privreda vapi za sredstvima koja bi omogućila da opstane u budućnosti. Evidentno je da se nismo spremili za krizne situacije, da ne postoje rezerve koje bi u ovim situacijama bile aktivirane i nema sumnje da su pare neophodne. A pitanje je na šta bi se te pare potrošile. Niko ne spominje da su to novci koji su usmjereni na rješavanje samo u privredi nego i na budžetsku potrošnju i ovo što je vlast u BiH naučila do sada i na način koji se ponašala do sada, vjerovatno će i u budućnosti”, rekao je Bosić.

Podsjetio je da je poznato da MMF postavlja uslove kada daje kredite, te da su kamate tu mnogo niže nego kod komercijalnih zaduživanja.

“Pokazalo se sa prethodnim kreditima, da oni padaju pod budžetsku potrošnju. Svi znamo da sa ovakvim stepenom korupcije u državi je veoma rizično ovim ljudima dati pare u ruke”, naveo je.

Ukoliko dobijemo novac, smatra da bi čitava tranša trebala da ide za pomoć privredi, te za spašavanje radnih mjesta.

“Ova kriza nije blizu završetka, glavni udar ekonomske krize i nezaposlenosti se očekuje na proljeće. Dio novca treba usmjeriti i na zdravstvo. Interesantno kod nas je sve vezano za političke sukoba pa i ta tranša. I nemogućnost dogovora oko potpisivanja ugovora sa MMF-om je prava slika onoga što se dešava u BiH. Glavni problem je bio hoće li se u sporazumu sa MMF-om naći i kantoni i entiteti ili će se naći samo entiteti. Što je evidentno Čovićev zahtjev, da se kantonima da mnogo veća važnost, a onda je Dodik uskočio da se i on nađe tu i da pripomogne”, istaknuo je Bosić i dodao da te pare jesu neophodne ali samo pod uslovom da odu gdje trebaju.

Kazao je da u BiH ne postoji politički dijalog oko najvažnijih tema.

“Zato imamo veliki odjek da li je bila neka zastava na nekom sastanku, šta je neko rekao u aluziji protiv nekog drugog”, kazao je.

Naglasio je i da se u Dom naroda neće sastati, te da je zadnja sjednica bila u novembru i sljedeća će biti vjerovatno sredinom januara.

“I te sjednice kad se dese budu šture, jer Savjet ministara nema nikakvu aktivnost i ne dostavlja nikakve materijale. Duže vrijeme tvrdim da je vlast u BiH u blokadi, akteri koji čine vlast prikrivaju tu činjenicu. Posljedice snose svi građani”, rekao je.

Mišljenja je i da “niko s polja ne može donijeti rješenje u BiH”.

“Ovdje je problem što još od početka Daytona, odnosno od završetka rata su iste postavke i mi i ovih dana pičamo isto kao što smo pričali 1996. i 1997. godine”, kazao je Bosić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad