Ćudić: BiH se sa novom američkom administracijom pruža historijska prilika

Vijesti 17. dec 202017:50 > 18:54
N1

Šefica Kluba zastupnika Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić gostovala je u emisiji Dan uživo gdje je kazala kako događaj u Sarajevu od prije dva dana kada je u posjeti Bosni i Hercegovini bio ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, a kada su se s njim odbili susresti članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović - ne bi nazvala diplomatskim skandalom.

Ne bih to nazvala diplomatskim skandalom. To su legitimni diplomatski alati koji se koriste da se pošalje poruka, ali interpretacija tih događaja je pogrešna. Neka vrsta navijačke atmosfere vlada u našim medijima, gdje se kaže kako je ‘BiH rekla Rusiji njet’. Ne bih se složila. BiH je demonstrirala jednu neorganizovanost, nekoordinisanost i nestrateško razmišljanje. Dva člana Predsjedništva čiju smo odluku da se ne sastanu sa Lavrovom mi kao Naša stranka podržali kao signal onome šta ćemo tolerisati, a s druge strane šefica diplomatije Bisera Turković se susreće s istom tom osobom“, komentarisala je Ćudić. 

Ono što je suština jeste pitanje da li BiH i na koji način može priušititi koju vrstu diplomatskih poteza“, dodala je.

VEZANE VIJESTI

Navela je za N1 i kako je lično u diplomatiji zagovornica mudrog diplomatskog pozicioniranja, te da ako pogledate Njemačku, koja energetski zavisi od Rusije, oni jako pažljivo biraju diplomatske poteze sa Rusijom i strateški razmišljaju o interesu odnosa sa tom zemljom. “Mislim da smo mi pokazali jednu vrstu razjedinjenosti i da u konačnici ta navijačka atmosfera postoji samo kod nas, ne baš da su se svjetski mediji bavili nečim što mi smatramo da je epicentar diplomatskih dešavanja u svijetu”, komentarisala je.

Kampanja za lokalne izbore u Mostaru ulazi u samu završnicu. Ćudić je bila u Mostaru, pomagali kolegama i koleginicama iz Naše stranke.

Mislim da ono što će se dešavati u nedjelju je najvažniji događaj u BiH ove godine, bez obzira što sam stanovnica Sarajeva, ali ono što Mostar doživljava jeste praznik demokratije koji im je donijela Irma Baralija. Zagovornica sam teze i imam niz dokaza za to da su SDA i HDZ neupitno u koaliciji, kako u Mostaru tako u Federaciji BiH, interesnoj i političkoj i svakoj drugoj“, istakla je Ćudić u Danu uživo.

Ćudić je upozorila da se vrši represija i metode zastrašivanja nad kandidatima BH bloka za izbore u Mostaru.

“U sedam dana niz krivičnih prijava protiv svih vodećih kandidata Naše stranke u Mostaru. Protiv gospođe Boške Ćavar, penzionerke koju su svi mediji i region slavili što se protiv tajkuna izborila protiv izgradnje ilegalne zgrade”, kazala je.

“Ne radi se o propustima CIK-a nego pravosuđa. CIK neće riješiti to pitanje, ne može CIK riješiti pitanje depolitizacije našeg pravosudnog sistema niti će CIK intervenisati protiv SDA i HDZ-a za tu vrstu zastrašivanja u Mostaru. Mislim da je to dokaz očaja ovih stranka u Mostaru i ovo je prilika za Mostarce da izaberu budućnost”, rekla je.

Ćudić je bila učesnica dvodnevne konferencije Evropskog vijeća za međunarodne odnose povodom godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a na naše pitanje gdje je BiH četvrt vijeka nakon Dejtona rekla je kako smatra da se BiH sa novom američkom administracijom pruža historijska prilika.

Ali bojim se da naše političke elite nisu dovoljno zrele da apsorbuju ovu historijsku priliku. Nema sumnje da Bidenova administracija jako dobro poznaje Balkan. Možemo govoriti o istinskom prijatelju BiH i Kosova. Neće biti fokusiran na Balkan, Amerika nikad nije isključiva fokusirana na jedno, ali njihova politika će biti politika većeg angažmana nego u prethodnom mandatu”, komentarisala je.

Kazala je i da je primijetno šta mala količina pritiska može uraditi, odnosno kada se pogledaju dešavanja u VSTV-u i skidanje ploče. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad