Magazinović pisao vlastima Srbije: Vratite bh. nacionalno blago u BiH

Vijesti 18. dec 202011:06 > 11:07
N1

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Saše Magazinovića pozdravio je "energičnu reakciju" članova Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova nakon, kako je kazao, diplomatskog skandala kada je predsjedavajući državnog Predasjedništva Milorad Dodik poklonio ukrajinsku ikonu ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu.

Magazinović je i pozvao da se sa istom energijom bh. službe pozabave kada se radi o nacionalnom blagu koje se nalazi u Srbiji, “za kojim traga i Interpol”.

VEZANE VIJESTI

U pismu članovima Predsjedništva BiH, Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću, te ministrici vanjskih poslova Biseri Turković – Magazinović je istakao kako je pratio “energičnu reakciju na diplomatski skandal” oko uručivanja poklona Dodika ruskom ministru Lavrovu, pozlaćene ikone za koju se tvrdi kako se radi o ukradenom ukrajinskom artefaktu.

“Podržavam Vaš angažman da se slučaj istraži i izađe u susret zahtjevu Ukrajine”, naveo je Magazinoviće te dodao:

“Smatram da je ovo prilika i pravi trenutak da Vam skrenem pažnju da postoji i kulturno blago Bosne i Hercegovine koje je na različite, vrlo moguće nelegalne načine, završila izvan granica BiH”.

Magazinović je u prilog ovom pismu stavio i pismo koje je uputio institucijam Srbije u vezi umjetničkog djela koje ima status nacionalnog spomenika BiH, a koje se trenutno nalazi u Srbiji i u međuvremenu je proglašeno nacionalnim blagom Srbije.

“Za ovim djelom je raspisana i Inerpolova potraga. Gospodin Enver Mulabdić, u čijem vlasništvu su bile otuđene umjetnine, Predsjedništvu BiH se obratio 2018. godine. Na žalost, niko ga nije kontaktirao niti mu se obratio”, naveo je poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Magazinović je izrazio kako očekuje “jednako energičan angažman i rekaciju” kao u slučaju ukrajinskog nacionalnog blaga…

“Sa nadom da će ovaj nacionalni spomenik naše države, kao i ostale zbirke porodice Mulabdić, uskoro biti vraćeni kući”, naveo je Magazinović te na kraju dodao kako stoji na raspolaganju za sve dodatne informacije i dokaze u vezi ovog slučaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad