Turković: Strašna bruka za BiH ukoliko se dokažu navodi za ikonu

Vijesti 18. dec 202016:27 > 16:40
Nova BH

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković kazala je kako je dobila informaciju da je pokrenut postupak u slučaju ikone Svetog Nikole stare više od 300 godina porijeklom iz Ukrajine, te da bi, ukoliko se dokažu navodi da je ona ukradena, to bila strašna bruka za Bosnu i Hercegovinu.

“Nisam bila u kontaktu s ambasadom, ali sam primila notu od ambasade u kojoj traže naše aktivno učešće. Tu notu smo proslijedili Predsjedništvu BiH i za sada nismo dobili odgovor. Po službenoj dužnosti i prijavama koje su došle od zainteresovanih strana pokrenuti su postupci, tako sam čula. Tu sada imaju stručnjaci riječ i oni koji su zaduženi da istraže kompletnu situaciju. Činjenica je, ako se dokažu ti navodi, da je to strašna bruka za BiH. Onda je to u domenu međunarodnog kriminala, s ukradenimstvarima se ne može raspolagati, ne mogu se prodavati niti dijeliti kao pokloni”, kazala je Turković.

Kazala je kako će nadležne službe dati odgovor o kakvom djelu je tačno riječ.

“Moram da kažem sada je mnogo više sumnje. Kada mali džepar nešto ukrade računate s tim, pa i veći lopov kada dođe do otuđenja tuđe imovine može vam biti krivno, ali očekujete da pravni sistem uradi ono što treba. Ali kada je riječ o visokim predstavnicima države, to poprima sasvim druge konotacije i težina odgovornosti pada na sve nas, ne samo na počinioca tog djela. Za sada ga ne možemo okarakterisati, ali riječ je o djelu u svakom slučaju, a kakvo je ono neka odgovore nadležne službe”, poručila je Turković.

Tužilaštvo BiH danas je saopćilo kako je otvorilo predmet u ovom slučaju te će se svi navodi istražiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad