Johan Sattler za N1: Jedni druge blokirate, zato smo tu gdje jesmo

Vijesti 18. dec 202017:52 > 22:24
N1

Ova zemlja se ne može voditi kroz neke dekrete, nego kroz konkretan angažman građana - poruka je Johana Sattlera, šefa Delegacije EU u BiH. On je u intervjuu na N1 komentarisao stanje na bh. političkoj sceni. Političari moraju imati i snosniti mnogo više odgovornosti - rekao je za N1.

“Mislim da treba mnogo više odgovornosti. Vidjeli smo neke korake, u VSTV, to je važna stvar. Nismo to očekivali prije godinu dana ili dva mjeseca. Nada je to da će se pozitvan trend nastaviti. Ni u Austriji nije sve sjajno, ali dat ću primjer, gdje smo imali ekstreman slučaj jednog političara u okviru Ibiza afere, koji je zabilježen na videu. On je istog trena obustavio političku karijeru, nije mogao biti dio političkog života. Nosioci najviših fubkcija su oni koji moraju poštivati najveće standarde. Evo, ima pomaka, moramo vidjeti izmjene zakona VSTV, provjeru integriteta…”, rekao je Sattler.

Da li se nekada ljuti na domaće političare?

“Pitali ste me da li se ljutim, čovjek sam – ne mogu dozvoliti da emocije upravljaju, povučem se i progutam nekada. Pravo je pitanje da li su građani ljuti. Ako pogledamo ankete čini se da jesu, ako pogledamo ankete o stanju pravosuđa – 75 posto nema nikakvo povjerenje u rad pravosuđa. Građane moramo pitati da li su zadovoljni. Moramo vidjeti promjenu”, rekao je.

PROČITAJTE JOŠ

Bosna i Hercegovina ne funkcioniše bez podšrke međunarodne zajednice. Kako komentasriše rad OHR-a, je li neophodan?

“Prenaglašena uloga međunarodne supervizije nije u skladu sa procesom evropskih integracija. Nemoinovno je da će doći do postepenog gašenja OHR-a. Pitanje je kada, neće se desiti sutra. Generalno, EU integracije – jedan od najboljih načina za korekcije anomalija u ssitemu – jedan od osnovih problema u ovoj zemlji je nedostatak funkcionalnosti. Jedni druge blokirate na ovom putu. Zato smo tu gdje jesmo. a mogli smo biti mnogo dalje”, kazao je.

Na sjednicama PIC-a – izdvaja se mišljenje Rusije. Kada će doći do kompromisa SAD-a i Rusije?

#related-news_0

“Ovo je malo zahtjevnije pitanje, ne znam da li ga mogu odgovoriti. Nekad je bilo lakše, prije pet ili šest godina. Tokom posjete Lavrova vidjeli smo neke stvari koje nas razdvajaju. Siguran sam i uvjeravam vas iz politike Rusije – i njihova je želja da vide stabilnu i prosperitetnu BiH, zemlju koja je suverena i ide u pravom pravcu. Oko toga se slažemo”, naveo je.

Balkan se često spominje kao “bure baruta”, da li je mir dugoročno održiv?

“Uvjeren sam da jeste. To jeste fraza, kliše, ali evo, 25 godina nakon rata – dobra je prilika da se podsjetimo šta se desilo, šta se dešava kada nacionalizam uzme primat. Ako pogledate EU, pored ekonomskog uspjeha, za mene je nevjerovatna stvar da je ovo jedna unija izgrađena na ruševinama II svjetskog rata. Vrlo brzo Njemačka i Francuska su zapoečele saradnju kroz industrijski razvoji proces pomirenja”, naveo je.

N1

“Jedan od najuspješnijih projekata pomirenja je razmjena između mladih iz Njemačke i Francuske. To treba da vidimo i u Bosni i Hercegovini”, rekao je Sattler.

On je istakao kako treba da vidimo poteze sa najvišeg nivoa.

“Nadali smo se da ćemo imati zajedničko obilježavanje i odavanje počasti svim žrtvama rata, sa sva tri člana Predsjedništva. To se nije desilo, a nadam se da će se desiti”, kazao je.

#related-news_0

A suočavanje sa ratnom prošlošću? Kako se BiH bori s tim?

“Pitanje koje je ključno, pomirenje. Fizički ožiljci rata su nestali najvećim dijelom. Što je dobro. Nekada zaboravimo koliko je uspjeha ostvareno. Sjećam se kako je bilo opasno 1997. preći entitetsku liniju. U ekonomskom napretku se dešavalo dosta. Kada je riječ o zacijeljenju i ožiljcima koji su nevidljivi – ostalo je mnogo toga da se uradi. Urađeno je dosta, ali treba mnogo više, veći angažman politike. Vidjeti šta nas zbližava, više nego da gledamo šta nas dijeli”, poruka je Sattlera.

On je istakao kako je strah najjeftiniji pogon u politici, te je zloupotreba straha za političke poene je nešto potpuno pogrešno – te da je to nažalost jedan od faktora podjela.

Pogledajte snimak kompletnog intervjua.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad