Žuljević: SDA-HDZ-ovski javašluk se konačno mora zaustaviti 20. decembra

Vijesti 18. dec 202018:00 > 18:17
N1

Delegat Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Domu naroda FBiH Aner Žuljević među prvima je reagovao na potez Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kada je ova vlada usvojila izmjene Zakona o budžetima, čime je odobren i budžet za Mostar, a prema prijedlogu dosadašnje vlasti toga grada.

Žuljević je za N1 istakao kako nema osnova za ovu odluku, kao i da se radi, kako je kazao, o nastavku politike netransparentnosti koju u Mostaru gledaju proteklih deset godina u kojima je potrošeno 600 miliona KM građana grada Mostara a da nisu upoznati gdje je taj njihov novac završio.

Čudi nas da se Vlada FBiH opredijelila za ovako nezakonit čin, osim ako se radi o analizi istraživanja koji pokazuju da SDA i HDZ gube izbore u Mostaru i da na ovaj način pokušavaju dodatno da otmu dodatnih 60 miliona maraka građana Mostara na netransparentan način u 2021. a mi im možemo obećati da neće napraviti i da će ih građani Mostara masovnim izlaskom zaustaviti, jer radi se o činjenici da donositi zakon kojim se omogućava nastavak prakse da dva čovjeka iz dvije stranke donose budžet od 60 miliona maraka a mi imamo izbore prekosutra u Mostaru ne govori o dobrim namjerama nego o nastavku kleptomanske prakse koju smo mi Mostarci imali priliku gledati proteklih deset godina“, naglasio je Žuljević.

VEZANE VIJESTI

Na pitanje voditelja Dana uživo Dalibora Mrdića šta ukoliko se desi da formiranje Gradskog vijeća, odnosno izbor gradonačelnika potraje, kao što je to bilo prije 12 godina, Žuljević je odgovorio kako je i to dodatna poruka građanima Mostara da moraju masovno izaći na izbore.

Svaki izborni ciklus u kojem su se pitali SDA i HDZ je faktički bio period kriza u kojem su se bavili isključivo sami sobom. 20. decembra moraju se masovno odazvati i nakon deset godina izaći na izbore i poslati poruku onoga čega vide svaki dan, počevši od izgleda Mostara – ruševine, smeće. Mostar je jedini grad u kojem nakon 25 godina od rata u centru grada možete snimiti film o Srebrenici bez ijednog ukucanog eksera, tako da očekujemo da će biti izbor novih politika i koji će brzo, efikasno i pošteno dosnositi odluke u njihovom interesu. Ovo cinično obrazloženje Vlade FBiH u kojem nagovještavaju novi period traumatike Mostara je mobilizirajući razlog da svi do jednog izađemo na izbore jer istraživanja su pokazala da na prethodni izborni ciklus 73.000 Mostaraca od 100.000 nikad nisu birali SDA i HDZ niti su izlazili na izbore“, kazao je za N1.

Istraživanje kaže da dvije trećine građana Mostara planira izaći na izbore.

Građanima Mostara deset godina oduzeto je pravo da biraju svoje lokalne predstavnike voljom Stranke demokratske akcije i HDZ-a koji su nastavili da i dalje obnašaju sve funkcije samo što nisu imali vijećnika. Nakon svih ovih godina i opšteg javašluka u gradu, radi se o faktorima koji će Mostarce opredijeliti da masovno izađu na izbore i sve pokazuje da bismo mogli imati izlaznost od preko 80 posto izlaznost“, komentarisao je Žuljević.

Pozvao je građane Mostara da sačuvaju izborni rezultat i da dozvole prvi put da izborna volja bude volja građana a ne brojača. Kazao je i da su registrovali ogroman broj posmatrača, te ponovio važnost masovnog izlaska na izbore, jer bi time kako je istakao, “građani onemogućili da se njihovi prazni listići popunjavaju od SDA i HDZ”.

Žuljević je pozvao i međunarodnu zajednicu da reaguje na potez Vlade FBiH, ali se niko od njih nije oglasio, kako nam je rekao, ali da očekuje da će nakon rezultata izbora u ponedjeljak dobiti osnovu da ne bude zakon usvojen.

Mi smo jedini grad u Evropi u kojem revizija nije mogla utvrditi vlasništvo sredstava koje ima grad, nije mogla utvrditi dugovanje i potraživanja, znači radi se o jednom dvopolnom SDA-HDZ-ovskom javašluku koji se konačno mora zaustaviti 20. decembra. Mislim da građani imaju dovoljnu ponudu alternative i da je do njih da masovno izađu na izbore da krenemo u preokret“, rekao je za N1 između ostalog Žuljević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad