Sattler za N1: Dodik se pokazao korisnim, Čović i Izetbegović – "svaka čast"

Vijesti 18. dec 202018:13 > 19. dec 2020 08:07
N1

Johan Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kratko je komentarisao rad lidera tri najveće stranke u Bosni i Hercegovini, Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića. Dodika je komentarisao u kontekstu približavanja BiH na putu ka EU, dok je drugu dvojicu gledao kroz prizmu osiguravanja izbora u Mostaru, te razgovoru oko Izbornog zakona.

“Postignut je sporazum u Mostaru, mnogi su me obeshrabrivali po tom pitanju, a izbori u Mostaru su prvi od 14 prioriteta. Imate jedini grad na evropskom kontitentu koji nije imao 12 godina izbore. Uspjeli smo. Dva stranačka lidera su se usaglasila, i oko presuda. Mislim da je ovo pitanje rješivo. Sada kada je omogućen sporazum o Mostaru, sada su tu i druge komponente. Trebat će snažniji duh kompromisa, razmišljati o široj slici”, kazao je.

Sattler je u prvom intervjuu na N1, kada je stupio na funkciju, rekao da će držati Čovića i Izetbegovića za riječ oko izbora u Mostaru. Da li su ispunili obećanja?

“Ispunili su. Svaka čast, kao što sam rekao. Sviđa mi se to u politici. Nekada se desi, češće se ne desi, ali političari znaju ispuniti svoja obećanja. Vjerujte, nije bilo jednostavno ni jednom od njih dvojice. Trebalo je hrabrosti i kompromisa od obojice. Mogu ih ohrabriti da u tom odnosu i nastave u 2021. Godini, vezano za presude međunarodnog suda i Izbornog zakona”, rekao je.

Izbori u Mostaru su proslava demokratije, rekao je Sattler.

“Bio sam tamo, sreo se sa maldim ljudima, žele izaći na birališta. Važan je dan nakon izbora, sedmice i mjeseci, da se okrene nova stranica u Mostaru, da imamo Gradsku upravu koja će početi rješavati probleme. Nemojte podcjenjivati moć svog glasa”, poručio je Sattler.

Huškačka retorika, ne priliči političarima ni mladim, istakao je Sattler. U proteklom periodu smo bili svjedocida takva vrsta retorike dolazi od Milorada Dodika. Šta misli o ulozi Dodika u EU integracijama. Da li njegova politika štetna za napredak bih i njenih građana?

VEZANE VIJESTI

“Nemojte od mene očekivati da ocjenjujem rad političara, ali ono što mogu reći – Predsjedništvo nam je u aprilu pomoglo da pokrenemo proces EU integracija, sva tri člana. Tu je Dodik odigrao važnu ulogu. Pokazao je da stvari može pokrenuti naprijed. Tokom predsjedavanja je osigurao učešće u sporazumu o roamingu, da možete komunicirati bez velikih naknada. To je primjer pozitivne uloge koju može odigrati”, kazao je Sattler.

U 2021. gledati širu sliku

“Ne slažemo se po mnogim pitanjima, po 14 prioriteta Evropske komisije. Svaki dan radim na pribiližavanju BiH EU, ali se Dodik pokazao korisnim u mnogim slučajevima. Moj nadređeni, Borell, proveo je pola dana na temi izgradnje mira sa najistaknutijim ličnostima. To je inspiracija, ali nije to samo po sebi dovoljno. Rane ne mogu zacijeliti ako ne vidimo aktiviranje i sa političkog nivoa”, rekao je Sattler.

Dvije godine nakon izbora nema Vlade fbih. Mnogi odbijaju i razgovarati o tome. Šta kaže EU?

“To nije iznenađenje, to je neshvatljivo. To nažalost šetetu nasnosi demokratskom procesu. Nije to toliko strašno kao izborna krađa, ali je jednako loše. Pozivate ljude da glasaju, onda nemate provedbe izbornih rezultata. Opominjem odgovorne da poštuju volju glasača. To treba da bude dio razgovora i pregovora za 2021. godinu”, istakao je Johan Sattler za N1.

On je govorio i o očekivanjima (realnim) u 2021. godini.

“Ovo je sa lične strane, godina koju nećemo zaboraviti. Svi smo mnogo toga prošli, mnogi su izgubili članove porodice, poslove, ja sam izgubio kolegu i saradnika. Vidjeli smo mnogo solidarnosti. O tome želim da razmišljam. Koliko je podrške osigurano kroz udruženja i humanitarne organizacije da bi se pomoglo”, rekao je.

“Što se političke strane tiče – 2021. vjerujem da će biti godina koju će ova zemlja iskoristiti da sagleda širu sliku. Prilike se javljaju i nestaju. Bilo je pokušaja ranije, ali su se izjaloviji. Neki su bili blizu rezultata. Prilika koja se javlja 2021. je dragocjena, dugo nećemo imati takvu priliku. Nadam se da će se i iskoristiti. svaki građanin ove zemlje želi novi početak, sada, naredne godine, ne za 20 godina. te prilike treba iskoristitit. Vjerujem da hoće. EU i ja lično ćemo uraditi sve što možemo da se to i desi”, zaključio je Sattler.

Pogledajte snimek kompletnog razgovora. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad