Pravda za Davida: Hiljadu dana smo tu, bićemo još hiljadu ako treba

Vijesti 18. dec 202020:11 > 20:29
N1

Članovi neformalne grupe "Pravda za Davida" šetnjom ulicama Banjaluke obilježili su 1.000 dana borbe za istinu i pravdu u slučaju ubistva 21-godišnjeg Davida Dragičevića. Šetnju su organizvali uprkos zabrani MUP-a RS, a okončali su je ispred Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka. Poručili su da neće odustati od svoj borbe sve dok krivci ne budu procesuirani.

Predstavnik grupe Ozren Perduv kazao je kako je upravo ta institucija “najodgovornija zbog situacije u kojoj se danas nalaze i što obilježavaju 1.000 dana bez pomaka u istrazi”.

“Ova institucija zajedno s MUP-om RS omogućava da već 1.000 dana traje zataškivanje ubistva Davida Dragičevića. Dvije godine vode istragu protiv Davora, Sofije i mene za ugrožavanje sigurnosti ministra Dragana Lukača, a za protupravno lišenje nas u decembru za što smo podnijeli krivičnu prijavu stoji u ladici. Tražimo od tužiteljice Mijatović da konačno uzme u rad taj predmet. Da li je moguće da tužilaštvo po službenoj dužnosti nije gonio policijske službenike koji su nam stavljali lisice jer smo nas troje stali ispred kamera”, kazao je Perduv.

N1
N1
N1
N1
N1

Poručio je kako se oni “ne bore protiv Okružnog javnog tužilaštva i MUP-a RS kao institucija, već pojedinaca”.

“Mi smo časna grupa ljudi koji se pošteno bore za našu državu, a ne da bježimo iz nje. Tužilaštvo BiH je trbealo preuzeti istragu u ovom predmetu, ali je glavna tužiteljica Gordana Tadić kazala kako im Okružno tužilaštvo nije dostavilo nikakvu dokumentaciju. Od slučaja Dragičević, nastali su slučajevi svi mi”, kazao je Perduv.

Pravdašima se pridružio i novi gradonačelnik Draško Stanivuković koji je i sam ranije hapšen zbog podrške ovoj grupi.

“Ideali i vrijednosti se ne mijenjaju sa funkcijama koje dobivate, uvijek ostaju iste. Kao vijećnik sam tražio pravdu i istinu. Kao saborski zastupnik tražio sam pravdu i istinu. Kao gradonačelnik tražim pravdu i istinu, i uvijek prije svega kao čovjek! Uprkos svemu, nastavljamo se boriti za društvo u kojem ova najvažnija pitanja neće biti pod velom tajne i u kojem će počinitelji biti odgovorni za svoje aktivnosti”, rekao je Stanivuković.

S banjalučkih ulica članovi Pravde za Davida su kazali da je prošlo “1000 dana od zataškivanja ubistva”, “1000 dana ćutanja i laži” i “1000 dana suza i tuge”, ali i poručili: “Hiljadu dana smo tu, bićemo još 1.000 ako treba”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad