Crnadak za N1 o poklonu Lavrovu: Riješite nas ove sramote

Vijesti 19. dec 202009:30 > 09:53
N1

Igor Crnadak, bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, rekao je jutros za N1 da je važno što prije saznati sve pojedinosti ''slučaja ikona'', uputivši poziv kabinetu Milorada Dodika ''da nas riješi sramote koja traje tri dana''.

Bivši šef bh. diplomatije rekao je da je veliki problem upravo činjenica da iz nadležnih institucija nema nikakve reakcije.

‘Onako više kao običan čovjek, manje kao polittičar, kad sam vidio ovu vijest pitao sam se Bože dragi ima li još neka glupost koju naši političari mogu da naprave. Koju god riječ da uzmete, imam osjećaj da nije dovoljno. Ono što bih ja podvukao su dvije stvari: vjerovatno se nešto slično može i desiti i ne može se sve držati pod kontrolom, ali problem je što nema reakcije. Nemate odgovor iz kabineta srpskog člana Predsjedništva osim jučerašnjeg stava koji je politički i koji ne daje odgovore na pitanja. Druga stvar je vrlo zabrinjavajuća, to je praćenje ovog slučaja u jednom dijelu medija. Ako niste znali, ljudi koji gledaju javni servis RTRS ne znaju da postoji slučaj ikona i drugi mediji koji su pod kontrolom režima u Banjaluci. Ovaj slučaj je ogolio mnogo problema koje imamo u društvu. Moj apel je, dajte informaciju, ne čekajte. Podhitno da dobijemo informaciju gdje je ikona nabavljena, od koga i po kojoj cijeni”, poručio je gost Novog dana.

‘Ne znam šta čeka, mogu sam reći, ovoliko čekanje je loša poruka i budi dodatne špekulacije”, dodao je on.

Govoreći o posjeti Sergeja Lavrova, Crnadak je rekao da su protokoli bez prostora za kreativnost na licu mjesta i da se o tako važnom dijelu susreta kao što je poklon – moralo voditi računa.

”Ovo je bila posjeta koja je ministarska posjeta, ali i bezbjednosno, protokalarno mnogo iznad toga jer se radi o ruskom ministru inostranih poslova. Moram reći iz svog iskustva da mi imamo profesionalce u protokolu, imamo i ljude koji nisu bili dovoljno utrenirani da rade najviše protokolarne zadatke, ali sam se uvjerio da imamo ljude koji protokol znaju. U pitanje je bio tzv. predsjednički protokol i u ovim stvarima nema mnogo prostora za bilo kakvu kreativnost na licu mjesta. To su stvari koje se rade po strogo utvrđenim pravilima. Prema protokolu moralo je da se vodi o tako važnom dijelu protokola kao što je poklon. Ova situacija će, nadam se, dovesti do toga da se preispitivaju sve protokolarne procedure i da svaka institucija vidi kako to može da se poboljša”, istakao je funkcioner PDP-a.

Na pitanje šta je Lavrov dobio prilikom dolaska u BiH prije dvije godine, Crnadak je rekao da se radi o umjetničkoj slici.

‘Mi smo se odlučili na jedan poklon, umjetničku sliku, jednog autora iz Hercegovine. Jedna slika koja ima motiv sv. Save i ima na sebi stilizovano slovo S koje je ujedno početno slovo ministrovog imena. To djelo imalo je sve potrebne sertifikate. Mi smo što se tiče tog dijela uradili sve sto posto po pravilima i kako je trebalo da se radi”, naglasio je Crnadak.

Crnadak je rekao da je, govoreći o odbijanju Šefika Džaferovića i Željka Komšića da se sastanu s Lavrovim, rekao da je uvijek za to da se razgovara i da je odbijanje razgovora ”zadnja mjera”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad