Dragan Mektić o odluci ruskih vlasti da vrate ikonu Dodiku

Vijesti 19. dec 202013:41 > 13:47
N1

Dragan Mektić, bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, rekao je danas za N1 da je INTERPOL institucija koja se nelegalnom trgovinom umjetninama bavi vrlo ozbiljno.

VEZANE VIJESTI

Mektić je dodao da se radi o ”teškom kriminalu”.

‘Ja od samog početka tog događaja govorim da ovdje ono što je uradio Milorad Dodik nije nikako mogao da uradi na zakonit način. Nikako na zakonit način nije mogao da dođe u posjed te umjetničke vrijednosti. Očigledno je to uradio nezakonito ili je negdje kupio na ilegalnom tržištu. Ne vjerujem da je on to ukrao i oteo, ali je to samo po sebi ozbiljan i težak kriminal. Nanio je ljagu srpskom narodu u cijelom svijetu. Ponovo smo od njega duboko osramoćeni i na sve ove probleme. Nanio je ogromnu štetu ruskom državnom vrhu i cijelu Rusiju doveo u vrlo vrlo neuhodnu situaciju da će sada morati INTERPOL-u dokazivati i pravdati se kako je došao u posjed te vrijednosti. INTERPOL se ozbiljno bavi takvom vrstom kriminala’‘, istakao je Mektić.

Potom je dodao da se radi o krivičnom djelu ”za dobrog zatvora”.

‘Po meni lično, obzirom da se radi o kulturnom blagu, mislim da je to krivično djelo za dobrog zatvora. INTERPOL se može sam uključiti nakon bilo kakvog saznanja. INTERPOL po službenoj dužnosti i vlastitom nahođenju može odmah od bh. vlasti da zatraži sve moguće provjere vezano za tu ikonu. To je jedna ozbiljna operacija s tim što će INTERPOL u toj operaciji morati uskoro da sarađuje s institucijama u BIH”, poručio je on.

Sergey Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, vratit će poklonjenu ikonu Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, dok situacija ne bude razriješena, javlja danas Russia Today pozivajući se na Rusku novinska agenciju.

Podsjećamo, dar koji je Predsjedavajući BH Predsjedništva Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, star je više od 300 godina. Na poleđini ikone je pečat ukrajinskog Komiteta za kulturu iz 1920. godine, navode ukrajinski mediji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad