''Poziv Miloradu Dodiku da podnese ostavku''

Vijesti 19. dec 202014:13 > 14:16
N1

Nedostojan – riječ je koja možda najbolje opisuje dosadašnji mandat Milorada Dodika na mjestu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. Niz gafova, brukanja, zloupotreba pozicije, dostigao je vrhunac skandalom koji je priredio poklonom za ministra inostranih poslova Ruske Federacije, gospodina Lavrova, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon što je potvrđeno da će ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu, a za koju Ukrajina tvrdi da je ukradeno kulturno blago, biti vraćena poklonodavcu.

VEZANE VIJESTI

 „U svojoj umišljenoj veličini, zaboravio je da u diplomatiji važe mnogo drugačija pravila od onih na koje je on navikao, a kojih se drže svjetski državnici, te izuzetak ne može biti Milorad Dodik. Zaboravio je da ne predstavlja sebe, nego Republiku Srpsku i da se svaki gaf knjiži upravo Republici Srpskoj. Nakon svega što je priredio i priređuje prethodne dvije godine, jedini ispravan potez jeste da podnese ostavku, povuče se sa pozicije koju očigledno ne zna da obavlja i spasi nas daljeg sramoćenja“, istakao je Borenović.

Borenović dodaje da je bila dovoljna samo jedna ministarska posjeta, u ovom slučaju gospodina Lavrova, da pokaže koliko nekompetentan trojac vodi vanjsku politiku BiH koji skandalima koje priređuju dodatno srozavaju pozicije oba entiteta i čitave BiH u svjetskim diplomatskim krugovima.

Sergey Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, vratit će poklonjenu ikonu Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, dok situacija ne bude razriješena, javlja danas Russia Today pozivajući se na Rusku novinska agenciju.

Podsjećamo, dar koji je Predsjedavajući BH Predsjedništva Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, star je više od 300 godina. Na poleđini ikone je pečat ukrajinskog Komiteta za kulturu iz 1920. godine, navode ukrajinski mediji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad