Ikona se vraća u BiH – čeka se reakcija Interpola

Vijesti 19. dec 202018:09 > 18:36
N1

Dodatno se usložnjava situacija zbog koje se Bosna i Hercegovina našla u središtu diplomatskog skandala. Nakon što su ruski mediji objavili informaciju da će šef ruske diplomatije vratiti poklonjenu ikonu predsjedavajućem Predsjedništva BiH - pozivajući se na rusko ministarstvo vanjskih poslova, na domaćem terenu uslijedili su pozivi Miloradu Dodiku da podnese ostavku.

Podsjećamo, Ukrajina tvrdi da je pozlaćena ikona njihova kulturna baština. U sve je uključeno i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje vrši provjere u ovom slučaju.

Ikona će biti vraćena – vijesti iz ruskih medija brzo su odjeknule. A još više informacija da će šef ruske diplomatije pozlaćenu ikonu staru 300 godina vratiti Miloradu Dodiku zbog “daljeg pojašnjenja njene istorije putem Interpola”.

“Interpol se ozbiljno uključuje u takve stvari, to je međunarodna policijska institucija koja se vrlo ozbiljno bavi takvom vrstom kriminala. Milorad Dodik će morati doći po zahtjevu Interpola na tapet pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine jer neće moći ni na koji način opravdati legalnost posjedovanja takve jedne umjetnine”, rekao je Dragan Mektić, bivši ministar bezbjednosti BiH.

Uslijedili su pozivi predsjednika PDP-a Miloradu Dodiku da podnese ostavku. Potpredsjednik ove stranke i bivši ministar spoljnih poslova BiH za N1 kaže da neoglašavanje iz Dodikovog kabineta budi sumnje i špekulacije.

VEZANE VIJESTI

“Dajte informaciju, ne čekajte više ni minut. Svaki minut imamo dodatnu štetu svi zajedno. Još jedan apel kabinetu srpskog člana Predsjednništva BiH – pod hitno da dobijemo informaciju gdje je ikona nabavljena, od koga i po kojoj cijeni. Saopštite i sve druge detalje da se ova šteta što prije eliminiše i smanji”, kazao je Igor Crnadak, bivši ministar spoljnih poslova BiH.

Iz središta Interpola za N1 danas nema odgovora. Interpol Sarajevo, a i Interpol Kiev – za sada nisu službeno zaprimili zahtjev za postupanje od nadležnih institucija u BiH.

“Ukoliko se dokažu navodi onda je to strašna bruka za Bosnu i Hercegovinu. To je onda u domenu međunarodnog kriminala. Sa ukradenim stvarima se ne može raspolagati, niti se se one mogu prodavati i dijeliti kao poklone. Tu je pravna pozicija vrlo jasna, ali ostaje da oni koji su tu stručni kažu ono što imaju”, navela je Bisera Turković, ministarka spoljnih poslova BiH.

Profesorka savremene diplomatije Univerziteta u Sarajevu smatra da šef ruske diplomatije u svojoj dugogodišnjoj karijeri nikada nije doživio ovakav skandal. Vraćanjem spornog poklona – na sceni je pokušaj kontrole štete.

“Iskreno, sa naše strane ja ne znam šta je gore – da se ustanovi da se radi o originalu sumnjivog porijekla pa da se porijeklo naknadno utvrđuje ili da se ustanovi da se radi o krivotvorini. U svakom slučaju, bilo je potpuno neprimjereno poklanjati kulturno historijske artefakte. To se u diplomatiji više ne radi, to je prevaziđeno. Pokloni su prvenstveno simboličnog, prigodnog karaktera”, pojasnila je Nedžma Džananović Miraščija sa Fakulteta političkih nauka UNSA.

Za N1 je pojašnjeno da je od 1947. godine Generalni sekretarijat INTERPOL-a u Lionu razvio vrlo efikasnu bazu podataka ukradenih umjetnina radi bolje kontrole i zaštite kulturnih dobara.

Baza “Works of Art” dostupna je svim članicama INTERPOL-a, a od 2018. modernizovana novim sistemom unosa i pretraživanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad