Kukić za N1: Mostar nastavlja putem kojim je i do sada vozio

Vijesti 21. dec 202013:21 > 13:25
N1

Slavo Kukić, univerzitetski profesor, za N1 je kazao da će Mostar nastaviti istim putem kojim se i do sada vozio - nakon što su objavljeni prvi preliminarni rezultati Lokalnih izbora u ovom gradu. Kukić je rekao da broj mandata nije poznat, ali je izvijesno da će "partije koje drže Mostar u nekoj vrsti logora - to činiti i naredne četiri godine", misleći na SDA i HDZ.

“Mostar nastavlja putem kojim je i do sada vozio, koji su prakticirali zaštitnici, pod navodnim znacima, hrvatskih, bošnjačkih i srpskih nacionalnih interesa. To je rezultat izvan zdrave pameti, ali je izraz volje naroda. Bilo je razloga da bude drugačije. Mostarci su imali tovar razloga da masovno iziđu na izbore, kao nikada do sada i da leđa okrenu onima koji su ih uzjahali prethodnih četvrt stoljeća i uskratili im pravo da biraju i da budu birani prethonih 12 godina”, rekao je Kukić u uvodu.

“Isti su ih sustavno uništavali, i ono malo temelja kojima su mogli graditi nadu, uništili su im Aluminij, druge simobole, ostavili ih bez posla i dali kartu u jednom smjeru iz zemlje, i starom i mladom”, rekao je Kukić.

On je rekao da je postojala nada da će se rezultat sa Lokalnih izbora u BiH ponoviti u Mostaru, odnosno rezultat promjena.

“To je bio dokaz da zbacivanje njihovog jarma nije nemoguće, a to Mostarcima nije bilo dovoljno. Oni su se prema svome mučitelju ponašali onako kako se žrtva ponaša prema mučitelju. Bilo je jasno da će se to dogoditi nakon objave podataka o izlaznosti”, rekao je Kukić.

Podsjećamo, CIK je saopštio da je do 19:00 sati u Mostaru izašlo 55 posto birača na izbore.

Koliko će ko mandata osvojiti u općinama i Gradskom vijeću nije poznat, ali Kukić je istakao sljedeće:

“Izvijesno je da će partije koje drže Mostar u nekoj vrsti logora će to činiti i naredne četiri godine.”

VEZANE VIJESTI

Gost N1 u emisiji Newsroom je kazao da će SDA i HDZ popunjavati prostor naredne četiri godine raznim optužbama. Također, rekao je da se SDA i stranke okupljene oko nje u Koaliciji za Mostar ne mogu nazvati probosanskim. Njegovo viđenje je da to mogu biti samo stranke oko BH bloka.

“BH blok je ostvario relativno dobar rezultat i na takozvanoj zapadnoj strani Mostara, jugozapad i zapad, to je u ovoj sumornoj priči ono što je pozitivno. Taj detalj govori da je zapravo i u tom dijelu Mostara progovorila građanska svijest. To se ne smije ignorirati. Temeljom ovog trenda i onoga što se dešavalo u drugim gradovima – značajniji iskorak se može očekivati za dvije godine na parlamentarnim izborima”, rekao je Kukić.

Bude li pameti, ističe Kukić, budu li građanske stranke imale pameti do 2022. godine – može se stvoriti jači građansko-nacionalni frotn u BiH. Kako on vidi stanje stvari – politička scena je podijeljena na one koji su za BiH kao državu i društvo, dok su u drugoj grupi svi etnonancionalisti, sinonimi za te politike – gdje je “svako na svoj način protiv BiH”.

Također, profesor Kukić je ponovio riječi Dragana Čovića, koji je nako izbora rekao da je u intenzivnim razgovorima sa Bakirom Izetbegovićem, liderom SDA.

“To nije novina. Ni jednom ni drugom ne odgovara promjena u Mostaru, odgovara im status quo. Neće Čović tražiti većinu mimo SDA, biće koškanja za javnost, ali novo Gradsko vijeće će biti isto”, naveo je Kukić za N1.

Kukić je istakao kako će sada mnogi koji su bili u uvjerenju da treba ostati u BiH, Mostaru, možda početi drugačije razmišljati.

Kazao je i to kako izborni rezultat Hrvatskem republikanske stranke nije iznenađenje, nego se pretpostavljalo da će biti tako.

“Pokolopili su prostor HDZ 1990, koji se pokazao suvišnim, a pokazali su se kao produžena ruka HDZ-a. Oni će zadavati muke, jer prvo što će tražiti jeste revizija trošenja budžetskih sredstaava u prethodnih osam godina”, istakao je profesor Kukić.

Rekao je kako im to niko od vladajućih partija neće dopustiti, jer je u tom trošenju bilo više od 500 miliona KM – i kako je zaključio “tu nema čega nema”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad