Potvrđena optužnica protiv Hamdije Lipovače i drugih

Vijesti 21. dec 202014:36 > 14:38
Izvor: Anadolija

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) je podiglo, a Općinski sud u Bosanskoj Krupi je potvrdio optužnicu protiv bivšeg premijera USK Hamdije Lipovače (44), te Jasmina Hošića (42) i Mahira Midžića (40) iz Bihaća zbog postojanja osnovane sumnje da je prvooptuženi počinio krivično djelo - zloupotreba položaja ili ovlaštenja, a da su drugoooptuženi i trećeoptuženi pomogli u činjenju tog krivičnog djela.

Osnovano se sumnja da su optuženi u novembru 2014. godine, nakon što su dogovorili štampanje i postavljanje reklamnog materijala za političku stranku SDPBiH sa štamparskom firmom, pronašli posrednika kojem je tadašnji premijer iz tekuće rezerve Budžeta USK isplatio iznos od 5.000,00 KM.

Iznos je predstavljen kao jednokratna novčana pomoć posredniku, a ovom radnjom je za političku stranku SDPBiH pribavljena korist u vidu ispunjenja dijela novčane obaveze prema štamparskoj firmi, saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Pročitajte još

Kako se nadalje navodi, u toku istrage Tužilaštvo je saslušalo brojne svjedoke i prikupilo više desetina materijalnih dokaza kojima je potvrđena osnovanost predmetne optužnice.

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Općinskog suda u Bosanskoj Krupi, navodi se u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad