Opozicija: RTRS nije prenio nijednu vijest o slučaju "ikona"

Vijesti 21. dec 202017:23 > 18:54
N1

S obzirom da je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na liječenju u UKC-u RS u Banjaluci, još će se čekati na odgovor kako je ikona iz Luganska završila kod njega. Odgovor bi mogli dati i istražni organi, a stručnjaci navode da je mnogo nejasnoća u ovom slučaju, jer svaka umjetnina mora imati svoje porijeklo, ali i podatak od vlasnika, kako je došao do nje.

Kako je u ruke Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, došla ikona iz Luganska, stara 300 godina, još nije poznato. Bivši član Predsjedništva BiH i bivši ministar vanjskih poslova Mladen Ivanić rekao je za N1 da je o epilogu ove afere još rano govoriti.

“Naravno da je tu mrlja i na srpskom narodu, kad ima takve lider, ali najveća mrlja je na njemu. Ne mislim da će institucija Republike Srpske pa ni Bosne i Hercegovine imati neku štetu. Jer svi znaju da se on tu ponaša indvidualno, kao onaj koji sve zna i razumije. Od pandemije do protokola. Pa pokazuje se da ne razumije ništa od svega toga”, zaključuje Ivanić.

Ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, a koju smo vidjeli u medijima, ne nalazi se na Listi nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine kao pojedinačno dobro, odgovaraju za N1 iz Komisije na očuvanje nacionalnih spomenika…

“S obzirom na to da navedena ikona nije bila dostupna Povjerenstvu za očuvanje nacionalnih spomenika, na osnovu fotografija iz medija ne može se izvršiti točna ekspertiza kojom bi se utvrdilo njeno podrijetlo i starost”.

Iz Umjetničke galerije BiH saopštavaju da su iz fundusa Umjetničke galerije BiH nestala 53 umjetnička djela, od čega 46 ikona, zbog kojih se ni javnost ni nadležne službe nikada nisu uzbudile. Možda sada hoće!. U galeriji izražavaju i nezadovoljstvo da osamdeset ikona već godinu dana čeka hitnu restauraciju. A o ovoj koja je došla iz daleke Ukrajine, a ne zna se kako, direktor ove institucije Strajo Krsmanović dodaje:

“Ovaj slučaj je zorno pokazao da je učesnik u kriminalu i onaj ko ukrade umjetninu, ali i onaj ko kupi umjetninu, bez njenog certifikata, porijekla, računa itd. Ovaj potez jako dobro sugeriše ljudima da se ne upuštaju u takve stvari”.

Javni servis u Republici Srpskoj proteklih dana ni jednom viješću nije informisao javnost o ovom slučaju, kažu u opozicionom SDS-u. Zbog toga je upućeno i pismo direktoru RTRS-a Mladenu Brankoviću iz ove stranke.

“Vi gospodine Brankoviću zahvaljujući podaništvu i servilnošću prema aktuelnoj vlasti, niste u stanju da objavite vijest da je gospodinu Lavrovu poklonjena ukradena ikona. Da bi po vašu uređivačku politiku stvar bila gora, naš javni servis je ekskluzivno prenio vijest kako je gospodin Dodik poklonio šefu ruske diplomatije ikonu staru tri stotine godina”, kaže Vukota Govedarica, član Predsjedništva SDS.

“Na ovaj način zapravo ne objavljujući informaciju, vi ste zapravo oskrnavili profesiju. Štiteći političare i određenu političku opciju, vi ste zapravo nanijeli strašan šamar kredibilitetu medijske kuće u kojoj radite i medijskom profesionalizmu”, poručuje Tanja Topić, analitičarka.

Kontaktirali smo i kabinet direktora RTRS-a Mladena Brankovića, ali nismu dobili odgovore na prozivke. Nema odgovora ni na pitanja, na koji način, od koga i kada je ukrajinska ikona stigla u ruke lidera SNSD-a Milorada Dodika. Te odgovore, u narednim danima, mogli bi dati istražni organi. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad