Pezerović: Nećemo praviti probleme kao ni do sada, ukoliko se entiteti slože

Vijesti 22. dec 202011:06 > 11:37
FENA/Vlada Brčko distrikta BiH

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović, kazao je za N1, da trenutno imaju poblem sa konstituiranjem Vlade, ali govorio je i o mogućnosti uvođenja PCR testa državljanima susjednih zemalja.

“Vezano za izjašnjenje o potrebi pribavljanja negativnog PCR testa, u odnosnu na građane iz susjednih država koji ulaze u BiH, prema nama, je isto tako prijedlog, odnosno zahtjev za izjašnjene podnesen od vrha države Ministarstva civilnih poslova. I s obzirom na činjenicu da smo mi u tehničkom mandatu, da tek sutra se konstituiše Skupština, imamo određene tehničke probleme da bismo tek tako se izjasnili. Odjel za zdravstvo nije tek tako u mogućnosti da sam riješi to pitanje”, naveo je Pezerović, i dodao:

“Nećemo praviti probleme, kao ni do sada, ukoliko se entiteti slože, i jedan i drugi, da je potrebno zahtijevati od građana susjednih država negativan test prilikom ulaska, mi zbilja nećemo praviti nikakve opstrukcije”.

Savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hoffmann, potvrdio je za N1, da državljani BiH s mjestom prebivališta u entitetu Republika Srpska, od jučer mogu ući u Srbiju bez PCR testa, ali uz obaveznu 10-dnevnu izolaciju, dok ostali državljani BiH moraju pokazati negativan PCR test na granici.

“Građani entiteta Republika Srpska moraju navesti tačnu adresu gdje će biti kako bi ušli u sistem vlasti kontrole Srbije”, dodao je Hoffmann.

Na snazi je još uvijek odluka, koju je donijelo Vijeće ministara BiH da državljani Srbije, Crne Gore i Hrvatske ne trebaju negativan PCR test pri ulasku u Bosnu i Hercegovinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad