Čović pisao EU, optužio "probošnjačke stranke" i CIK za izborni inžinjering

Vijesti 22. dec 202016:05 > 16:07
N1

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u pismu zvaničnicima Europske unije optužio je "probošnjačke stranke" i Središnje izborno povjerenstvo za izborni inžinjering u Mostaru.

Čović je naglasio kako su izbori u gradu na Neretvi prvi od 14 prioriteta Europske komisije za put Bosne i Hercegovine k Europskoj uniji. Upravo zbog toga je odlučio da alarmira “europsku obitelj i dugogodišnje partnere” u vezi sa ugrožavanjem integriteta izbornog procesa u Mostaru.

“Građani Mostara su 20. prosinca 2020. godine nakon dugih 12 godina sudjelovali na lokalnim izborima, uvjereni u demokratski pomak koji neće biti okaljan kompromitiranjem izbornih rezultata. Mnogi od njih su mladi ljudi koji glasuju prvi put. Ako rezultati ne budu realan odraz njihova opredjeljenja, uvjeren sam kako postoji realan rizik podrivanja njihova vjerovanja u izgradnju svoje budućnosti u BiH. Važno je o tome razmišljati u dugoročnom i širem kontekstu odljeva mozgova i općenitih demografskih tokova”, poručio je lider HDZ-a BiH.

On je dodao kako je Hrvatska demokratska zajednica BiH poduzela sve u njenim mogućnostima kako bi se integritet izbornog procesa u Gradu Mostaru u potpunosti zaštitio.

“Pri tome je više puta pozvala međunarodne dužnosnike i promatrače da učine sve u svojoj moći kako bi pomogli da se izbori u Mostaru provedu sukladno europskim standardima, na pošten i pravišan nacin. Također je pozvala i na njihovu pojačanu prisutnost i pažnju na izborni dan te na pomno praćenje rada Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i preventivno upozorila na fiktivne prijave glasaća”, kazao je Čović, te nastavio:

“Osobito me žalosti izvijestiti vas kako je sada sasvim jasno da izborni inženjering (pro)bošnjačkih stranaka, podržan djelovanjem Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, koje radi u protuzakonitom i nelegitimnom sastavu, aktivno vrši mijenjanje izborne volje žitelja za vlastitu političku dobit”.

Kako je Čović naveo u pismu, opravdana sumnja HDZ-a BiH se ogleda u sljedećem:

– naloženo je ponovno brojanje za više od 46% ukupnih biračkih mjesta u Gradu Mostaru, ukazujući na “noćno brojanje”, neregularnost brojanja, teške manipulacije glasovima te daljnje diskreditiranje vec diskreditiranog Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. Na velikom broju biračkih mjesta uočena je dramatična razlika brojki koje su objavljivane tijekom večeri u prisutnosti promatrača i brojki koje su službeno objavljene na stranici www.izbori.ba;

– blokiranje izlaznih informacija o rezultatima postupka prebrojavanja nakon zatvaranja biračkih mjesta (i dalje), pružajući vremenski okvir za konsolidaciju i provođenje prethodno organiziranih kriminalnih postupaka;

– skandalozno premještanje fiktivnih glasača u orkestraciji bošnjackih stranaka i Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u gradska područja s većinski hrvatskim stanovništvom u pokušaju nezakonitog stjecanja mandata i utjecanja na ukupni izborni ishod, u povodu čega je Hrvatski narodni sabor BiH podnio kaznene prijave Tužiteljstvu HNŽ-a, uvidjevši da se radi o fiktivnim glasačima i adresama i dr.

Čović je u pismu međunardnoj zajednici zaključio kako su ovakvim radnjama znatno narušavaju odnosi, ali i dalje destabilizira politički dijalog.

“Tako se, također, prekršio politicki dogovor o lokalnim izborima u Mostaru, postignut u lipnju ove godine, kojemu su kao svjedoci i jamci nazočili i međunarodni predstavnici u BiH, a koji je omogućio održavanje izbora u Mostaru. Besposljedično nepridržavanje i otvoreno kršenje koncensusa ne predstavljaju dobar primjer za naše multikulturalno, multietničko i multikonfesionalno društvo. Ipak, željeli smo vjerovati da je napokon postignut iskorak. Nažalost, taj iskorak je upravo brutalno pogažen”, ocijenio je predsjednik HDZ-a.

Na kraju pisma Čović je zaključio kako je “politika pomno organiziranih kriminalnih djela i nacionalne netrpeljivosti prema Hrvatima” prevladali napore njegove stranke za fer političkom utakmicom.

“Kao velika europska obitelj i institucije Europske unije, ne može se ne mariti za kataklizmičke posljedice ovih sustavnih izbornih prevara, koje ne samo da pogađaju integritet jednih od najiščekivanijih izbora na europskom tlu vec pogađaju i prioritet Europske komisije za europski put BiH. Ne smijemo si dopustiti da zatvorimo oči pred grubim kršenjem vrijednosti koje nazivamo europskima, a koje su temelj našeg djelovanja. Sukladno tomu, apeliram na vašu podršku u najoštrijem osuđivanju izbomog inženjeringa te apsolutnu podršku u borbi za pošten, demokratski i transparentan izbomi proces koji nosi preveliku važnost – za europski Mostar i za europsku BiH. Tražimo zurno uključenje međunarodnih čimbenika, partnera i prijatelja te uključenje svih nadležnih institucija u rasvjetljavanje događaja koji svojim neodrživim, skandaloznim i opasnim ponašanjem ruše stabilnost i europski put Grada Mostara, Bosne i Hercegovine u cjelini i njezinih žitelja”, poručio je Dragan Čović, lider HDZ-a BiH u pismu koje je poslano na više adresa, između ostalog, i Josepu Borrellu (visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije) te Oliveru Varhelyiju (povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Europske unije).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad