Advokatica Kisić o odluci Ustavnog suda o zabrani kretanja i maskama

Vijesti 22. dec 202017:09 > 17:12
N1

Advokatica Nina Kisić je telefonskom razgovoru za N1 govorila o odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj su zabrana kretanja i obavezno nošenje maski - neustavni. Naglasila je da je Ustavni sud naglasio da nedostatak aktivne uloge izvršne i zakonodavne vlasti odnosno Parlamenta FBiH i Vlade FBiH.

VEZANE VIJESTI

Kisić je kazala da je apelante u ovom slučaju zastupala zajedno s kolegom advokatom Goranom Dragovićem.

”U konkretnom slučaju, apelante smo zastupali kolega Goran Dragović i ja. Ustavni sud je danas usvojio apelacije kojima je zaključio da je odluka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo o nošenju maski na otvorenom – nije  uskladu s ustavom BiH jer krši prava na privatni život dok je u odnosu na odluku Federalnog kriznog štaba od 9. novembra zaključio da ista krši prava na slobodu kretanja’‘, istakla je ona i nastavila:

”Ono što je jako bitno naglasiti je da je Ustavni sud naglasio nedostatak aktivne uloge izvršne i zakonodavne vlasti odnosno Parlamenta FBiH i Vlade FBiH što je kako su naveli, bilp prihvatljivo na početku pandemije, ali nakon protoka ovoliko vremena, Ustavni sud smatra da je bila potrebno da i ova tijela donosi propise i odluke”, naglasila je Kisić za N1.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je danas elektronskim putem održao redovnu, 120. sjednicu Velikog vijeća Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz ove institucije.

Kako je saopćeno, Ustavni sud zaključio da miješanje u osnovna ljudska prava i slobode garantirane Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (Evropska konvencija), u konkretnom slučaju prava na privatni život i na slobodu kretanja, koje je izvršeno naredbama uskih segmenata izvršne vlasti o obaveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenju kretanja, u konkretnom slučaju kriznih štabova ministarstava zdravstva, kada je izostalo aktivno učešće u donošenju i preispitivanju naređenih mjera od strane najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti, predstavlja kršenje navedenih ljudskih prava i sloboda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad