Slaven Raguž za N1: Hrvati u BiH nisu HDZ, ja sam živi svjedok

Vijesti 22. dec 202017:42 > 18:46
N1

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke, rekao je danas za N1 da je pogrešno gledati Hrvate u Bosni i Hercegovini kroz Hrvatsku demokratsku zajednicu poručivši da ''Hrvati u BiH nisu HDZ'' i da je ''on živi svjedok'' za takvu tvrdnju.

On je ponovio da stranka koju vodi neće ulaziti u koalicije nakon izbora u Mostaru

‘Formalno pravno nećemo ni s kim u koaliciju. HDZ BiH ima odgovornost za upravljanje gradom Mostarom posljednjih nekoliko desetljeća, posebno posljednjih osam godina. Bilo kakav dogovor s HDZ-om i bilo kojom drugom političkom strankom bilo bi praktično saučesništvo. Mi smo i na izborima nastupili samostalno i samostalno ćemo djelovati u Gradskom vijeću gdje će svaka naša ruka biti uvjetovama programima i idejama koji smo obećali da ćemo realizirati. Naša ruka neće imati nikakvu cijenu”, istakao je gost N1.

Prema njegovim riječima, Mostar je jedina multietnička sredina u Bosni i Hercegovini – u praksi.

‘Čisto sumnjam da će Koalicija za Mostar i BH blok koji su koordinirano nastupili na ovim izborima stavljajući se ne stranu bošnjačke nacionalne politike, podržati bilo šta od onoga što mi tražimo. Živimo u zemlji tri konstitutivna naroda, gdje je Mostar jedina multietnička sredina koja je to u praksi, jedina sredina u kojoj koordinacija bošnjačkih stranaka može tražiti glasove u većinski hrvatskim gradskim područjima, izbornim područjima što nije slučaj s hrvatskim strankama gdje su gradska područja s bošnjačkom većinom”, istakao je on.

Sada smo na tri, tri imamo sigurni, borimo se za četvrti mandat”, rezimirao je on rezultate stranke na izborima održanim proteklog vikenda u Mostaru.

Na pitanje da li je HRS jedina prava opozicija Draganu Čoviću, gost N1 je rekao da su u praksi pokazali da je to tako.

‘Objektivno jesmo jer smo u praksi pokazali jedini pravi oporbeni pristup vladajućim političkim strukturama unutar hrvatskog političkog korpusa. Ja sam rekao da ništa više u Mostaru neće biti isto, ništa više u hrvatskoj politici u Bosni i Hercegovini neće biti jer smo pokazali da u hrvatskom političkom korpusu može postojati nepotkupljiva, dosljedna i domoljubno osvještena oporba koja neće trgovati nacionalnim interesima i koja neće zloupotrebljavati neravnopravan status hrvatskog naroda na uskostranačke interese. Nama ne može biti cilj svrgnuti HDZ BiH sa vlasti i raditi ono što rade oni”, poručio je Raguž.

”Tek se zagrijavamo”, rekao je on najavljujući rast stranke i u narednom periodu te njeno proširenje na srednju Bosnu, Tuzlu, Posavinu i Republiku Srpsku.

Glavni je problem što se Hrvati Bosne i Hercegovine percipiraju kroz HDZ BiH, ja sam živi dokaz da Hrvati u BiH jednako kao i većina Hrvata u BiH nisu HDZ BiH. Kada tu paradigmu uništimo, tek onda ćemo moći konkretno rješavati hrvatsko pitanje u BiH: HDZ BiH nije hrvatski narod u Bosni i Hercegovini”, istakao je on.

On je govorio o ostalim aktuelnim političkim pitanjima, a uskoro donosimo video kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad