Radončić za N1 najavio: Podržat ćemo smjenu Vijeća ministara!

Vijesti 22. dec 202018:07 > 18:07
N1

Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost, najavio je danas u razgovoru za N1 da će podržati i smjenu Vijeća ministara BiH jer ne vide nikakve rezultate rada.

Na pitanje da li će se kadriranje i rad u Mostaru dogovarati u centralama stranaka ili će prepustiti gradskim odborima stranaka, Radončić je rekao: “Politički fer i mudro bi bilo da Mostar prepustimo Mostarcima”.

Dodao je kako SBB prvi put učestvuje u ovim izborima te je mišljenja da SBB, kao i stranke poput Stranke za BiH i BPS-a, mogu dati novi kvalitet.

“U Mostaru se mora otvoriti stranica saradnje, da prestane dualizam i ogromna podjela budžetskih sredstava. Nama treba biti problem u Mostaru stanje – ekonomsko, kulturno, međureligijsko i nove stranke će nadam se dati pozitivan doprinos”, rekao je Radončić.

Na pitanje da li postoji šansa da iste stranke koje su u Koaliciji za Mostar ujedinjeno nastupe i 2022. godine, kazao je da se su “šanse nikakve”.

Tu je problem da smo ušli iskreno u koaliciju sa SDA na državnom nivou kada je bio problem s Dodikom, ta situacija se stabilizarala. Pokazli smo da znamo da radimo i to se nije dopalo našim koalicionim partnerima. Mislim da je ta saradnja u koalicionim kapacitetima završena s Mostarom”, kazao je.

Istakao je kako je zadovoljan rezultatima lokalnih izbora u BiH jer se nisu trudili, nisu imali kampanju, bilborde niti izborni štab, a on lično nije otišao niti u jedno mjesto.

Testirali smo šta će biti bez moje energije. Mi smo napravili odličan rezultat s obzirom da smo bili nezainteresovani i završili na 5. mjestu. Imamo dvije godine da npravimo od SBB-a stranku koja neće zavisiti od mene. Možemo to. Ušli smo u ozbiljnu reformaciju stranke da je napravimo isto kao što sam radio cijeli život u smislu, poptu medija, da radi bez obzira da li ste otišli u bolnicu, na odmor ili u pritvor. Moramo dati alternativu građanima”, kazao je Radončić.

Na optužbe da je pobjegao s mjesta ministra sigurnosti iz straha, rekao je kako nije pobjegao iz sarajeva kada su mnogi bježali, a da je njegova ostavka vrlo precizno objašnjena.

“Nismo se našli u pitanju rješavanja migrantske krize, prema tužailštvu na koje je bio najbrutalniji pritisak da zaustavi istragu afere Respiratori. Nema bježanja, nikada nisam bježao, ali ako shvatate odnos HDZ, SNSD i SDA nisu takvi da možete išta uraditi u toj trojnoj tuči. Ne treba provoditi politiku koja nije vaša”, zaključio je Radončić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad