Ponovno brojanje listića u Mostaru: Tehnička greška ili inžinjering?

Vijesti 22. dec 202019:02 > 19:46
N1

Sa sat vremena zakašnjenja, danas je započelo ponovno otvaranje vreća s izbornim materijalom, listićima i zapisnicima u prostorijama Srednje ekonomske škole. HDZ i dalje vodi, ali ne prestaje se govoriti o nepravilnostima. U gradskoj izbornoj komisiji kažu, "spremni smo odgovarati ako imamo za šta". Bh. blok traži od Centralne izborne komisije BiH da se ponovno brojanje glasova za biračka mjesta u Mostaru izvrši u Centru za brojanje u Sarajevu.

Nekoliko sati trajala je provjera biračkog materijala, zapisnika i brojanje listića sa 31 izbornog mjesta u Mostaru gdje su utvrđene nepravilnosti. Gradska izborna komisija i članovi biračkih odbora uz prisustvo posmatrača otvorili ukupno 45 vreća koje su stigle sa četiri gradska područja. Predsjednik GIK-a Hilmo Džidelija kaže kako je riječ o tehničkim greškama koje ne mogu uticati na rezultate izbora.

No ono što se može promjeniti, ukoliko nepravilnosti budu potvrđene su preferencije, odnos glasova unutar samih stranačkih listi, priznaje Džidelija. Iz CIK-a su ranije potvrdili kako sporna biračka mjesta, nisu uvrštena u rezultate koji se ažuriraju, do konačne provjere.

Za razliku od tvrdnji Džidelije, Lana Prlić članica izbornog štaba BH Bloka koja je pratila provjeru broja listića za N1 kaže kako se danas nisu samo listići brojali, već čini se i glasovi.

Da bi do ovoga moglo doći još u subotu upozorili su iz liste neovisnih kandidata Pravo na grad, jer procedure na mnogim mjestima nisu ispoštovane, poput zapisnika koji primjerice nisu sadržavali informaciju o broju listića u kutijama prije otvaranja birališta.

Zbog provjere listića danas se oglasio i predsjednik HNS-a Dragan Čović koji je uputio otvoreno pismo na adrese visokih dužnosnika EU U pismu Čović upozorava na kako kaže pokušaje izbornog inženjeringa (pro)bošnjačkih stranaka, podržane djelovanjem CIK-a. Dodaje kako je naloženo je ponovno brojanje za više od 46 % ukupnih biračkih mjesta u Gradu Mostaru, te posebno podvalači premještanje fiktivnih glasača u gradska područja s većinski hrvatskim stanovništvom u pokušaju nezakonitog stjecanja mandata, u povodu čega je Hrvatski narodni sabor BiH podnio kaznene prijave Tužiteljstvu HNŽ-a.

Iz CIK su ranije na prigovore o fiktivnim adresama odgovorili kako se Centralni birački spisak temelji na podacima koje komsija dobija iz IDDEEA , U GIK ovo nisu želejeli komentirati podsjetivši kako političke stranke prijave mogu ponijeti tek nakon objavljivanja rezultata., ako smataraju da je bilo nepraviilnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad