Romić za N1: Kako su HDZ i SDA dobili izbore i ko će biti novi gradonačelnik

Vijesti 23. dec 202011:17 > 11:20
N1

Marko Romić, nekadašnji je vijećnik u Gradskom vijeću Mostara, 2009. godine kandidat za gradonačelnika ispred Narodne stranke radom za boljitak, po struci - psiholog, za N1 je kazao da uprkos tome što HDZ i SDA nisu ponudili građanima bolji i kvalitetniji život, te da će i nakon održanih lokalnih izbora, prvih nakon 12 godina, stvari ostati iste ili slično.

Mogli bismo reći da ima određenih novosti, hoće li biti dovoljne za bitnije promjene – to ćemo vidjeti, rekao je u uvodu.

“Ono što se može vidjeti je da imamo nešto značajniji broj mladih na svim tim listama koje će ući u sastav Vijeća.To je bitan kvalitet, to mene kao čovjeka raduje. Nisam siguran da će to biti dovoljno. Imajući na umu način na koji je do sada funkcionisalo Vijeće – nisam siguran da će nove snage biti dovoljno snažne da se promjena vidi u sazivu Vijeća”, rekao je Romić.

“Sklon sam vjerovati da će stvari ostati slične onome što smo imali do sada. Dosadašnji partneri i u Mostaru i BiH i sada su polučili izvrsne rezultate ovdje. Čini mi se da će njihova saradnja nastaviti da traje”, dodao je.

A na osnovu čega su HDZ i SDA dobili izbore?

“Onaj koji želi razumjeti procese u BiH treba znati da bi se napravio politički uspjeh treba zadovoljiti više tih kriterija, morate imati snažnu strukturu na terenu, morate imati ljude na terenu. Ove stranke tu strukturu imaju, čvrsta je i motivirana da ostane tu gdje jeste. To znači imati razvijene ogranke u općinskim odborima, mjesnim odborima, doći do što više ljudi u mjesnim zajednicama. Potreban je kapacitet koji podrazumijeva i kvalitetan program, ljude, materijalna sredstva. Mi znamo ko ima i koliko im takvih resursa, ko nema. To je značajan dio odgovora zašto su SDA i HDZ dobili”, pojasnio je u Novom danu na N1.

VEZANE VIJESTI

Kampanja se vodila u uvjetima pandemije, izostala je tradicionalna kampanja sučeljavanja u medijskom prostoru, javni skupovi i vodila se u internet prostoru, dodao je i istakao da je građanima najbitniji kvalitet života.

“HDZ i SDA nisu ponudili građanima kvalitetan život. Ono što se nudi na deklarativnoj razini se uvijek nudi, to nude svi neovisno od političke orijentacije. Kod nas malo šta funkcionira kako treba”, kazao je.

Politika je borba za interes da se imaju pozicije, da se mogu donositi odluke u pravcu onih koji su na vlasti – istakao je za N1.

“To nije ništa novo niti čudno. Kod nas izostaje odgovornost. Mi 25 godina stalno govorimo da nam treba nešto bolje, novo, kako vrijeme prolazi – mi u sve goroj i goroj situaciji. Nikada nisam čuo predstavnike da govore o svojoj odgovornosti za učinjeno, a što je koštalo građane”, poručio je Marko Romić za N1.

Na pitanje ko će bitinovi gradonačelnik, ili ko treba biti – kazao je:

“Ja sam sa svojim zadnjim mandatom rekao da me politika kao praktična djelatnost neće zanimati. Ko bi trebao biti – osoba kojoj je jednako stalo do svakog građanima Mostara, bez obzira živi li u Blagaju, dijelu grada gdje su većinski Hrvati, Srbi….Osoba koja će biti čovjek u svojoj punini. To treba biti obrazovana, dobro upućena osoba. Osoba koja će imati dovoljno snage da provodi svoje ideje. Ako ste dio sustava, stranke – vi morate biti dovoljno fleksibilni da izvršavate ono što se na tijelima donese. Nekim to predstavlja problem, jer njihov osobni stav ne mora da se podudara sa vodstvom stranke, a moraju provoditi stranačku politiku”, zaključio je Romić za N1.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad