Magazinović za N1: INTERPOL je traži, svi znaju da je u Srbiji i niko ne reaguje

Vijesti 23. dec 202017:07 > 17:11
N1

Saša Magazinović, poslanik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, ispričao je danas za N1 da svi imaju obavezu da vrate tuđe, govoreći o ukradenim umjetninama o kojima je posljednjih dana u bh. javnosti bilo mnogo riječi.

VEZANE VIJESTI

Istakao je da pokušava otvoriti taj proces, da se stvari konačno pokrenu i da reaguju institucije Bosne i Hercegovine.

Pokušavam da otvorim taj proces i mislim da sam u tome uspio u ovoj situaciji kao poslanik u Parlamentu to mogu uraditi. Tokom devedesetih godina ogroman broj umjetnina je nestao s prostora bivše Jugoslavije. Sve države imaju obavezu da vrate ono što je tuđe. Ja se bavim jednom slikom iz zbirke koja je proglašena nacionalim spomenikom BiH i ima mnogo veći značaj. Slika Đoke Mazalića u vlasništvu porodice Mulabdić. Specifikum za ovu sliku je da se izlaže katalozima u Srbiji, promijenili su joj ime i proglasili za nacionalno blago Srbije. Interpol traga za tom slikom, naše institucije znaju za taj problem i niko nije reagovao”, kazao je Magazinović.

Govorio je i o svom odlasku u Novi Sad i iskustvu na granici Bosne i Hercegovine i Srbije.

Na granici nema nikavke gužve, imao sam PCR test i vrlo ugodan prelazak granice. Ne znam šta bih vam drugo mogao reći o tome”, istakao je on i nastavio:

‘Uvijek sam zagovornik reciprociteta i u dobrom i u lošem, rukovodim se znanjem onih koji ga posjeduju, a to su epidemiolozi. Ako je to zahtjev struke onda to apsolutno podržavam”, poručio je Magazinović.

On je komentarisao i ostale aktuelne teme, a uskoro donosimo video razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad