Otvoren novi izolatorij u Sarajevu, medicinari poručuju – ovo je dan za pamćenje

Vijesti 23. dec 202018:58 > 19:27
N1

Otvoren je novi izolatorij u Općoj bolnici u Sarajevu. Namijenjen je liječenju srednje teških i teških pacijenata. Ima kapacitet 44 kreveta i četiri respiratora. Planirano je i proširenje kapaciteta, za što je potrebno dodatnih 3-4 miliona maraka.

Novi, moderno opremljeni covid odjel u Sarajevu.

“Želim da kažem da smo ipak ponosno na ovo teško vrijeme. Mi danas našem gradu Sarajevu, poklanjamo ovu bolnicu, otvaramo njena vrata mi ćemo i dalje stajati tu da sa svim onim što znamo, što možemo, u što vjerujemo, što vidimo da će doći ispred. Bit ćemo tu, želim da poručim građanima Sarajeva da ovakvim objektom mnogo toga smo dobili i ovaj dan ćemo svi zapamtiti“, kaže Ismet Gavrankapetanović , v.d. direktora Opće bolnice.

“Mi pomažemo na ovaj način našoj državi, Kantonu i Gradu”, tvrdi Sead Željo, UO Opće bolnice.

Dio tima u Općoj bolnici čini i penzionisana infektologinja Nada Koluder Čimić. Tu je da svojim dugogodišnjim iskustvom pomogne svojim kolegama ,ali prvenstveno građanima

“Mislim da smo 20-ak pacijenata, koji su bili pretendenti za respiratori, spasili. Mislim da je njih 10-ak po dasci iznad ambisa smrti hodalo negdje devet dana”, ističe Koluder Ćimić.

Svi se nadaju da se u ovom novom odjelu niko neće morati boriti za kisik. Visoka stopa smrtnosti u BiH i nešto manji broj novozaraženih karakterišti epidemiološku sliku proteklih nekoliko dana . Za uspješnost u liječenju, infektologinja Ćimić smatra pravovoremeno primjenjivanje terapije. Zagovornik je liječenja Remdesivirom. Naglašava da se on daje u momentu kada se pacijent doslovno bori za zrak. Protivnik je korištenja antibiotika.

“Da se racionalno koriste antibiotici, što znači da se na samom početku kada je virus napao organizam ne koriste antibiotici jer antibiotik ne može prevenirati bakterijsku superinfekciju”, pojašnjava Koluder Ćimić.

A jesu li oni na kojima leži odgovornost donošenja odluka učinili dovoljno u proteklom periodu. Oni koji odlaze tvrde učinjen je maksimum u datom trenutku, oni koji dolaze obećavaju konkretnu pomoć

“Vlada FBiH, Krizni štab Federacije, Krizni štab Kantona Sarajevo donosili su vrlo odgovorne, ozbiljne odluke u tom periodu, radili na zbrinjavanju pacijenata“, ističe Mario Nenadić, premijer KS u ostavci.

“Mogu preuzeti obavezu, što se tiče općine Centar, da ćemo mi s naše strane pomoći svim građanima“, poručuje Srđan Mandić, načelnik Općine Centar .

Rekonstrukcija bivše Garnizone ambulante u krugu Opšte bolnice, vrijedna 1,8 miliona KM, finansirana je sredstvima Vlade Kantona Sarajevo, te donacijama Kraljevine Norveške i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Ovakva 44 kreveta nalaze u novootvorenom covid odjelu Opće bolnice u Sarajevu. Predviđa se smještaj pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad