Amidžić: Lijek Favira nije predviđen protokolom za liječenje Covida 19

Vijesti 24. dec 202014:29 > 15:01
N1 (Ilustracija)

Rada Amidžić, predsjednica Farmaceutskog društva Republike Srpske, kazala je za N1, da kada je u pitanju tretman i terapija bolesti Covid 19, od samog početka, pa do danas, protokoli za liječenje su mijenjani u više navrata, i kada se radi izmjena o protokolu za liječenje, tu su uključene ekspertske grupe stručnjaka iz različitih oblasti koji sažimaju sve informacije sa područja čitavog svijeta. Odnosno, ono što je važno za BiH, da li su ti lijekovi dostupni i na koji način ih obezbijediti, koja im je cijena i slično.

“Na području Republike Srpske je radila jedna ekspertska grupa koja je sa Medicinskog fakulteta i oni su verziju za liječenje Covida objavili i na web stranici Medicinskog fakulteta. Važno je u ovom trenutku reći da lijek Favira nije predviđen protokolom za liječenje Covida 19. Samim tim je njegova upotreba, kada je u pitanju zvanični protokol liječenja Covid 19, isključena”, istaknula je Amidžić.

N1

Protokoli su napravljeni jako dobro, tvrdi Amidžić, u smislu da su diferencirali kliničke slike, dakle, šta se daje kada je u pitanju blaga klinička slika, srednje teška, teška ili kritična, zavisno koja je kategorizacija tih kliničkih slika i tačno u kojoj fazi se šta uključuje.

“Trenutni protokoli su ukazali da imaju dobru uspješnost u tretmanu, ukoliko se pacijent javi na vrijeme i ukoliko se započne sa odgovarajućim liječenjem”, navela je naša sugovornica. 

VEZANE VIJESTI

Ranije su za N1 iz Bosnalijeka rekli da vrše istraživanje lijeka Enkorten. Upitali smo Amidžić, da li je upoznata sa navedenim lijekom.

“Od kad je krenula pandemija, naučnici istražuju različite lijekove. Negdje se generišu nove molekue, a negdje se lijekovi koji se već koriste u postojeće terapije, odnosno u terapiji nekih drugih virusnih oboljenja, pokušava se doći do zaključka da li imaju uspjeha i u liječenju Covid 19. Za taj lijek mi nije poznato da se rade istraživanja, u kojoj su fazi i koji je mehanizam dejstva. A to nas u struci najviše zanima. ono što je svima poznato je da nemamo efikasan lijek koji bi uništio virus. Aktuelna je vakcinacija, ali to je prevencija od same bolesti. To nije liječenje same bolesti”, navela je.

Izrazila je i uvjerenje da vakcine koje će doći na tržište su ispitane na kvalitetan način i da su bezbijedne što je najvažnije za pacijente i da se neke neočekivane nuspojave neće pojaviti, a i ako se pojave, što je moguće, da budu u minimalnom broju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad