Protest zdravstvenih radnika u Zenici, traže kolektivni ugovor (VIDEO)

Vijesti 24. dec 202015:32 > 16:05
Fena

Uposlenici Kantonalne bolnice Zenica koji su članovi Nezavisnog struktovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH, danas su organizovali mirnu protestnu šetnju ulicama Zenice. Na ovaj način žele iskazati nezadovoljstvo zbog donošenja izmjena Pravilnika o radu KBZ i neusvajanja Kolektivnog ugovora.

Protestnu šetnju započeli su ispred zdravstvene ustanove, a potom su se uputili dalje.

Istakli su kako su ne zadovoljni satnicom koja im je ponuđena te odugovlačenjem s potpisivanjem kolektivnog ugovora. Svoje nezadovoljstvo izražavaju pištaljkama, a prati ih i kolona vozila.

Pregovori Vlade ZD i ovog sindikata u vezi potpisivanja kolektivnog ugovora traju već 13 mjeseci.

“Naši su zahtjevi da se izjednači satnica za sve radnike zaposlene u zdravstvu, da bi se ukinula diskriminacija koja je trenutno na snazi te da se retroaktivno, dakle od 1. oktobra, isplate plate svim radnicima u zdravstvu po istoj satnici. Poslije ćemo imati i neke druge zahtjeve, koji su vezani za odnos svih struktura prema uposlenicima i radnicima zaposlenim u zdravstvu”, kazao je Fahrudin Heco, predsjednik OO KBZ-a NSSRZUZ FBiH.

Napomenuo je da sindikat na čijem je čelu broji oko 1.100 članova, a istakao je da rješenje problema očekuju od svih nadležnih – menadžmenta KBZ-a, Ministarstva zdravstva i ZZOZDK, kao i Vlade ZDK, koje smatra i odgovornim za nastalu situaciju.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK Adnan Jupić kazao je jučer kako su pripreme za potpisivanje novog Kolektivnog ugovora u završnoj fazi te da će biti potpisan do Nove godine. Naglasio je kako se predviđa povećanje plate za 10,5 do 11 posto.

Sama izjava ministra (zdravstva ZDK) od jučer zapravo pokazuje kakav je odnos tih struktura prema radnicima zaposlenim u zdravstvu. Svako ko ima malo razuma, kada pročita taj dopis, vidjet će da je to određena vrsta pritiska na sindikat. Da se prijeti da će propasti neki pregovori, a za koje su već potpisani sporazumi. To je, evidentno, pritisak i ja ne vidim zašto je ovakvo okupljanje i čime bismo mi to ugrozili te pregovore, koji su u toku na kantonalnom nivou”, istakao je Heco.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad