Arapović: BiH sigurnim koracima ide ka grčkom scenariju

Vijesti 02. jul 201509:06 > 09:12
N1

O grčkoj krizi i njenim posljedicama na regiju i Evropu razgovarali smo u temi dana, u emisiji Novi dan.

Adisa Omerbegović-Arapović, dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology, ponudila je stručno mišljenje o temi koja je među najvažnijim u svijetu posljednjih mjeseci.

Referendum, izlazak iz eurozone, bankrot – riječi su koje ovih dana najčešće čujemo, kada se govori o Grčkoj. Može li se Grčka spasiti?

”Izlazak iz eurozone donosi jako malo Grčkoj. Čak iako dođe po porasta izvoza, štete po građane su velike. Politika im je postala gora, a samim tim i korupcija u Grčkoj je postala gora”, kazala je gošća.

Omerbegović-Arapović je objasnila Grčku politiku kao antitržišnu, što je uzrok katastrofalne ekonomske siutacije.

Atina je spremna prihvatiti uslove kreditora, uz amandmane, koji uključuju nižu stopu PDV-a za grčka ostrva i grant solidarnosti za najsiromašnije penzionere. Ministri finansija eurozone sinoć su kazali da nema pregovora dok ne prođe referendum.

Interesovalo nas je kakve su šanse da novi program bude odobren?

”Šanse za dogovor su male ako se ne provedu strukturalne reforme. Nažalost, tamo se gubi vjera za reformski proces. Rješenje je da shvate da su im reforme potrebne, kako bi oživjeli ekonomiju. Standarde koji im međunarodni kreditori postavljaju se lako može aplicirati na naš region”, kazala je.

Grčka je ušla u sedmi bankrot u svojoj modernoj historiji. Prva je razvijena zemlja koja nije mogla blagovremeno otplatiti dug MMF-u – ratu od 1.6 milijardi eura. Šta, zapravo, znači bankrot države?

”Bankrot države znači da niste u stanju platiti ono što se od vas očekuje. Pitanje je kako mogu opstati. Svjesni su da su im reforme jedini put ka oživljavanju tržišne ekonomije. I u Grčkoj i kod nas. Bolne jesu, ali su i neophodne”, istakla je Omerbegović-Arapović.

”Niko neće oprostiti dug, jer bi neke druge zemlje pokušale iskoristiti taj recept. Evropa neće popustiti, a populizam koji prakticiraju neće rezultirati ničim”, dodala je.

A da li će opstati eurozona, pitali smo: ”Eurozona će opstati, to je sigurno i ovo je jaka poruka ostalim zemljama u krizi”.

Euro će biti snažniji bez Grčke, ali bitna je lekcija za regiju koja kaže do kakvog scenarija možemo doći ukoliko se nastavi prakticirati loša tržišna i ekonomska politika, između ostalog je kazala jutrošnja gošća.

”Mi smo na putu kao Grčka. S tim što smo manji nego ta zemlja, ali laganim koracima idemo k tome”, istakla je.

Slično je i u regiji. Preljevanje krize treba minimizirati, riječi su dekanese.