Poljoprivrednici: 15. jula može se ponoviti februar 2014.

Vijesti 02. jul 201509:49 > 10:02
N1

Nadam se da nas je vlast u USK uzela za ozbiljno, rekao je Ahmet Halkić, predsjednik skupštine Udruženja poljoprivrednika „Krajina“ u Novom danu.

Jučer su poljoprivrednici održali protestnu vožnju u šest općina USK-a, simbolično u pet minuta do 12 sati. Halkić tvrdi da su poljoprivrednici spremni ići u radikalne mjere.

“Vlada Federacije BiH poljoprivrednicima duguje 11 miliona, a Unsko-sanski Kanton dva miliona maraka. Svi poljoprivrednici su zaduženi do grla. Nadam se da će nas vlast uzeti za ozbiljno jer smo spremni za radikalne mjere”, kazao je gost Novog dana.

BiH ispunila uslove za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, ali to ništa ne znači za poljoprivrednike, dodao je.

“Sam čin izvoza mlijeka u EU ništa ne znači jer nećemo imati šta izvoziti. Nećemo imati mlijeka za BiH, a kamoli za izvoz”.

Protestom su poljoprivrednici pokazali snagu, ocijenjuje Halkić.

“Ukoliko nam se ne isplate poticaji i zaostala dugovanja 15. jula blokirat ćemo sve. Nećemo moći držati poljoprivrednike pod kontrolom pa prijeti da se ponove februarski nemiri. Izat ćemo u duplo većem broju. Blokirat ćemo i granicu, Vladu USK, ali i Vladu Federacije BiH”, rekao je gost Novog dana i dodao da će se poljoprivrednici iz cijele BiH pridružiti kolegama iz USK.