Islamska zajednica BiH donosi fetvu o genocidu u Srebrenici

Vijesti 03. jul 201516:25 > 16:28
Facebook

Ismet Veladžić, savjetnik za medije i odnose sa javnošću reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina efendije Kavazovića, potvrdio je za Anadoliju da će se sutra na Saboru Islamske zajednice BiH raspravljati o fetvi i deklaraciji o genocidu u Srebrenici.

“Na sjednici Sabora Islamske zajednice BiH sutra će biti predstavljena fetva i deklaracija o genocidu u Srebrenici. Još uvijek ne možemo davati detalje iz fetve”, rekao je Veladžić.

Naglasio je da je ideja o fetvi i deklaraciji o genocidu u Srebrenici već dugo vremena postojala unutar Islamske zajednice BiH.

“To je postojalo unutar Islamske zajednice dugo kako treba da se posebna pažnja posveti tome, jer Srebrenica nije kao svako drugo mjesto. To se mora posebno izdvojiti. Sad je to definitivno. Vidjet ćemo hoće li proći u predloženoj formi”, kazao je Veladžić.

U povodu sjećanja na genocid nad muslimanima iz Srebrenice, na sjednici Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dvije tačke dnevnog reda bit će posvećene genocidu u Srebrenici.

Kako su potvrdili iz Islamske zajednice BiH, sjednica, koja će se održati u sali Gazi Husrev-begove biblioteke, će biti otvorena za javnost tokom ove dvije tačke dnevnog reda.