Strip o Srebrenici: Doprinos u borbi protiv zaborava

Vijesti 03. jul 201518:33 > 19:19
N1

Dva mlada tuzlanska novinara pronašli su novi način da očuvaju sjećanje na dešavanja u Srebrenici. Stradanja su predstavili u stripu "Prešli su".

Priča prati 15-godišnjeg dječaka Ahmeda, koji zajedno s ocem i hiljadama drugih civila, kreće pješke iz Potočara prema slobodnoj teritoriji. Otac mu strada u šumi, a on zajedno s profesorom Mustafom preživljava strijeljanje u Kravici. U dorađenom izdanju, likovi su dobili zanimljive karakterisitke.

“Recimo, profesora sam predstavio kao hipika, rokera iz šedesetih godina. Duga kosa, rep, predaje geografiju, ima naočale. Dodao sam mu japansku jaknu da izgleda kao mudrac, da napravim razliku između njega i Ahmeda. On je ostao isti. Njega nismo htjeli mijenjati. Neka bude običan dječak”, kazao je Admir Delić, crtač stripa.

Pakao Srebrenice autori su vješto predstavili kroz 30 stranica vodeći likove kroz zasjede, minska polja, masovne grobnice, dovodeći ih na slobodnu teritoriju.

“Strip je jedna pristupačna forma. Znači, za mlade osobe, za starije osobe. Tako da smo se mi odlučili da na ovaj način prikažemo zločin u Srebrenici i da na taj način damo svoj doprinos u borbi protiv zaborava“, rekao je Samir Karić, scenarist stripa.

Više u prilogu Nataše Tadić.