Najveći broj biciklista do sada voze u čast Srebrenice

Vijesti 06. jul 201510:01 > 10:07
N1

Jedanaest godina zaredom biciklisti voze maraton Bihać - Srebrenica u čast 11. jula, godišnjice genocida u Srebrenici.

Biciklisti voze blizu 1.000 kilometara kako bi na taj način odali počast i došli na dženazu 11. jula. Ove godine prvi put će kolona sa blizu 300 biciklista ući u Sarajevo, posjetiti groblje Lav. U Novom danu ispred groblja Lav javljao se Senad Bečković iz BK Trek Teama.

Iz Bihaća biciklisti kreću 8. jula, 9. iz Jajca za Sarajevo, 10. se kreće za Potočare i Srebrenicu. Na pitanje koliko ove godine biciklista kreće za Srebrenicu, Bečković je rekao kako se očekuje najveći broj do sada, blizu 500 biciklista.

Na pitanje šta im znači taj maraton, rekao je: “Trebalo bi da znači mnogo svakom normalnom čovjeku. I nama znači puno čim 11 godina zaredom vozimo. Želimo da damo doprinos genocidu u Srebrenici i da se nikad ne zaboravi i ne ponovi”.

O potvrdi dolaska biciklista iz Slovenije je kazao kako su to njihovi prijatelji rudari iz Velenja. “Pola njih su penzioneri. Oni dolaze u Bihać i ove godine će njih 15-ak učestvovati povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici”, rekao je Bečković.

Na pitanje kakve su reakcije okoline na maraton, prokomentarisao je: “U ovom trenutku me hvata jeza u tijelu na pomisao ulaska u Potočare, međutim sam put od Bihaća protiče u lijepom raspoloženju, i tokom svih 550 kilometara nemamo problema ni kroz RS“.