Banjaluka ima prvo taksi vozilo za invalide u BiH

Vijesti 06. jul 201510:24 > 10:31
N1

Banjaluka je prvi grad u BiH koja ima taksi službu za osobe sa invaliditetom. Prvenstveno, za osobe u kolicima. Taksi vozilo za osobe sa invaliditetom saobraćat će na teritoriji Banjaluke, cijenu prevoza će većim dijelom subvencionisati grad.

Iz Banjaluke je izvještavala Anđelka Marković. Ovu taksi uslugu koristit će približno devedeset osoba sa invaliditetom na teritoriji grada Banjaluke. Na to se čekalo više od deset godina. Reakcije osoba s invaliditetom su veoma pozitivne s obzirom da oni ne mogu da koriste javne prevoze. Do sada su se uvijek kretali samo po mjestima gdje žive.

Grad Banjaluka je izdvojio 50.000 KM za sada za ovaj projekat, a korisnici će plaćati 50 feninga po kilometru.

Radovan Ristić iz Udruženja distrofičara je kazao kako njihovo vozilo funkcioniše već dugo vremena i kako su ga stavili na raspolaganje svim osobama sa invaliditetom kojima je potrebno. “Veliki je uspjeh da je grad uvrstio ovu stavku u svoj budžet i da će osobe s invaliditetom to da koriste“, kazao je Ristić.

Očekuje se da će taksi početi sa radom za 10 do 15 dana.

N1

Korisnik taksi vozila Radomir Đurićić je rekao kako mu mnogo znači ova usluga i da se jako raduje. “Sigurno je da će nam dosta pomoći. Arhitektonske barijere su većinom otklonjene i dosta je pristupačno što se tiče Banjaluke, ali u manjim mjestima nije tako. Kada pada kiša, nema šanse da odemo u grad, a sa ovim prevozom ćemo imati dosta olakšavajuće okolnosti kako bismo obavili svakodnevne potrebe“, rekao je Đurićić.