Više od milion eura za visoko obrazovanje u BiH

Vijesti 06. jul 201513:30 > 14:12
N1

Na zavšnoj konfereniji zajedničkog projekta EU i Vijeća Evrope "Strateški razvoj visokog obrazovanja i standarda kvalifikacija" predstavljeni su rezultati projekta koji je podržao BiH u ispunjavanju njenih obaveza preuzetih pridruživanjem Bolonjskom procesu 2003. godine.

Riječ je o dvogodišnjem IPA projektu. Rezultati projekta plod su zajedničkog rada predstavnika akademske zajednice i nadležnih obrazovnih vlasti da povezuju rezultate prethodnih projekata i najnovije standarde u oblasti osiguranja kvalitete obrazovanja, usklađivanja kvalifikacijskog projekta sa temeljima EU, osiguranja bolje šanse za mobilnost studenata te usklađivanje obrazovanja sa drugim zemljama EU. Ukupna vrijednost projekta je milion i 115 hiljada eura.

“Tokom implementacije projekta, između ostalog, razvijeni su standardi kvalifikacija i zanimanja u odabranim oblastima kao što su poljoprivreda i obrada hrane, informacijsko-komunikacijske tehnologije, ekonomija, obrazovanje, odnosno studijskim programima baziranim na ishodima učenja”, izjavio je Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH.

“Prioriteti su ne samo priprema mladih za buduće tržište rada, već i o značajnoj ulozi visokog obrazovanja pripremanja mladih naraštaja za život u demokratskim društvima”, kazao je Sjur Bergan.