Koenders: U Srebrenici stojimo postiđeni pred majkama

Vijesti 11. jul 201511:39 > 11:45
N1

"Genocid u Srebrenici je najmračniji dio naše zajedničke evropske historije", rekao je Bert Koenders ministar vanjskih poslova Kraljevine Holandije na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

“Sjećamo se hiljada nevinih muškaraca i djece koji su ubijeni. Genocid u Srebrenici je najmračniji dio naše zajedničke evropske historije. U Srebrenici stojimo postiđeni pred majkama koji su izgubili voljene. Međunarodna zajednica nije pružila zaštitu ljudima u takozvanim sigurnim zonama. Holandska vlada dijeli odgovornost u situacijama u kojima se to desilo“, istakao je on.

Koenderf je izjavio da postoji duboko uvjerenje da pravda mora biti zadovoljena i da zločinci moraju biti osuđeni.

Suosjećamo se s ljudima Srebrenice. Nikada i nikada više ovakva tragedija se ne smije dogoditi. Zločini koji su počinjeni ovdje ne smiju se ponoviti dok smo živi i nikada poslije.”

Naglasio je da niko ne može vratiti ono što se desilo, ali da svi zaista žale zajedno s vama preživjelim.

Ne možemo vas osloboditi tuge, ali možemo podržavati pronalazak i identifikaciju onih koji još uvijek nisu pronađeni. Mir nikada ne treba uzimati zdravo za gotovo. Mir je uvijek krhak, zato svaki dan moramo ponavljati koliko smo odlučni da održimo mir“, dodao je ministar vanjskih poslova Holandije.