Boldrini: Međunarodna zajednica je iznevjerila Srebrenicu

Vijesti 11. jul 201512:12 > 12:14
N1

Predsjedavajuća predstavničkog doma parlamenta Laura Boldrini u komemorativnom centru u Potočarima, kazala je da predstavlja Italiju pri odavanju počasti žrtvama genocida.

“Međunarodna zajednica je iznevjerila je narod Bosne i Hercegvine, pogotovo onaj dio koji je izgubio živote u sigurnoj zoni”, kazala je Boldrini.

“Nasilje i poniženje onih koji su preživjeli kao i stradali zauvijek će biti nama na savjesti. Ja, kao žena i majka osjećam tugu srebreničkih majki”, kazala je, dodavši ”pogotovo onih koje još čekaju da njihova djeca budu pronađena”.

“Ove riječi su izgovorene mnogo puta, ali je esencijalno da se ovakva tragedija nigdje više ne ponovi”, riječi su Italijanke.

“Moramo pomoći da rane zacijele. Počiniteljima se mora suditi i kazniti ih. Odgovornost je na pojedincima, a ne na cijelom narodu”.

Pomirenje je ključno za bolju budućnost, navela je između ostalog, a zadatak međunarodne zajednice jeste pomoći izgradnju ovog dijela svijeta.

“Naš je zadatak kao međunarodne zajednice jeste graditi nadu i pomoći izgradnu ovog dijela svijeta”, rekla je Boldrini na koncu.