"Da je pobacano 8.000 kamenica, bilo bi previše"

Vijesti 11. jul 201512:35 > 12:46
N1

"Na današnji dan prije 20 godina bilo je isto toplo ljeto, a ovom dolinom tekli su potoci krvi nevinih srebreničana jer nisu pripadali onima koji su bili puni mržnje", kazala je Advija Ibrahimović, predstavnica žrtava genocida.

Pitala sam se ko nam je to i zašto uradio. Ko su ti ljudi i koja je životinja izrasla u njima, da žicom vežu ruke na leđa našim očevima i onda im pucaju u čelo. Razuman odgovor na mnoga pitanja svih ovih 20 godina nisam pronašla”, rekla je Ibrahimović i dodala: “Da je toliko kamenica pobacano, bilo bi previše.”

Ona je kazala da su se svi okupili danas da se u tišini srebreničkih mezarja sjete najmilijih uz obećanje da ih nikada neće zaboraviti i da nikome ne daju da negiranjem genocida koje je učinjeno nad njima skrnave njihovu nevinost.

Moja je majka tražila spas u UN bazi, odakle su nas izbacili i poslali moga oca u šake srpskoj vojsci. Nas troje smo preživjeli nakon što smo odrasli ljudi, završili fakultete i osnovali porodice. Volimo vas isto kao i onda kada smo živjeli u Srebrenici i pazimo ko se i s kakvom namjerom približava vašim nišanima.”

Istakla da je da svi trebaju biti ponosni jer su postali zdrava generacija uspješnih ljudi.

Mrzitelji su ubijali sve koje njihovoj vjeri i naciji nije pripadalo. Zato u ime svetinje bijelih nišana, koji negiraju genocid i vrijeđaju našu bol, istina je prerasla da se lažima ubija genocid u Srebrenici”, rekla je Advija Ibrahimović.