Crnadak i Gentiloni: Reforme su ključ da se krene dalje

Vijesti 12. jul 201512:59 > 13:04
N1

Vlasti Bosne i Hercegovine i Srbije neće dopustiti da napad na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića utječe na dobre odnose dviju države, rekao je u nedjelju ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak u izjavi s italijanskim kolegom Paolom Gentilonijem.

Gentiloni pozdravlja što su izgred osudile Majke Srebrenice i što je Vučić vrata za saradnju s BiH ostavio otvorenima.

Novinarima je Crnadak potvrdio da je telefonom razgovarao s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem nakon što je iz Beograda u subotu u Sarajevo upućena prosvjedna nota zbog napada na Vučića u Srebrenici.

Saglasili smo se da incident neće utjecati na dobre odnose dvije zemlje“, kazao je Crnadak i dodao da je tome doprinijela činjenica da su napad na Vučića osudile sve razine vlasti u BiH počevši od državnog Predsjedništva, a pri tom je pokazana i puna spremnost da se incident cjelovito istraži te počinitelji pronađu i kazne.

Zasad nema informacija o počiniteljima, rekao je i dodao “Očekujem da oni koji su to uradili budu otkriveni”.

Crnadak je istaknuo da srbijanski premijer nikako nije zaslužio da mu se dogodi ono čemu je bio izložen u Srebrenici jer je jasno kako je onamo išao odati počast nedužnim žrtvama zločina.

Osudi napada na srbijanskog premijera u Sarajevu pridružio se i ministar vanjskih poslova Italije Paolo Gentiloni.

Čin pojedinaca koji su napali Vučića ne može poništiti ono zbog čega je i kako Vučić došao u Srebrenicu“, kazao je Gentiloni koji u BiH boravi u radnom posjetu.

Dodao je kako je iznimno važno to što su napad na Vučića osudile majke Srebrenice, ali i to što je Srbija jasno pokazala da ostavlja otvorenima vrata za suradnju s BiH.

Bilateralne odnose BiH i Italije Crnadak i Gentiloni ocijenili su veoma dobrima uz konstataciju kako obojica vjeruju u europsku perspektivu cijele regije pa tako i BiH što može samo pomoći bližoj
suradnji. 

Europska perspektive zapadnog Balkana pa i BiH nakon dvadeset godina ratnih strahota ostaje otvorena, a za Italiju je važno da se stoga provode reforme unatoč zaprekama na političkom i drugim planovima. Reforme su ključ da se krene dalje“, kazao je Gentiloni. 

Podsjetio je kako je Italija trenutačno drugi vanjskotrgovinski partner BiH s godišnjom razmjenom vrijednom oko 1,3 milijardi eura te ocijenio da ima prostora za dalje povećanje robne razmjene.

Crnadak je Italiju nazvao jednim od stupova današnje Europske unije i dodao da vlada u Rimu iskazuje jasnu potporu sadašnjim vlastima u BiH.

“Nakon razdoblja napetosti u BiH opredijeljeni smo vratiti se na pozitivno ozračje”, kazao je Crnadak.

Potvrdio je kako će sigurnost, borba protiv terorizma i korupcije također biti područje suradnje dvije zemlje.

Na pitanje o opasnosti od radikalnog islamskog terorizma u BiH Crnadak je odgovorio kako je njegova zemlja spremna suočiti se s tom opasnošću.

Ne bih rekao da smo zabrinuti, rekao bih da smo svjesni opasnosti od terorizma u BiH“, kazao je Crnadak.

Istaknuo je da je BiH opredijeljena za borbu protiv terorizma i radi na jačanju institucija koje će to činiti.

Talijanski šef diplomacije u BiH je stigao i u povodu nastupa filharmonije milanske Scale u Sarajevu što je Crnadak opisao kao “neformalni početak proslavljanja 20 godina mira u BiH”.

Ovime se žele poslati poruke mira i budućnosti“, kazao je Crndak. Gentiloni je dodao da je to važan kulturni događaj i bez obzira na sve poteškoće kao i na nemili događaj u Potočarima iz Sarajeva i BiH treba poslati poruku mira i pomirenja.