Optužnica protiv bivše zamjenice ministra odbrane BiH

Vijesti 16. jul 201511:06 > 11:11
Anadolija

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, podigao je optužnicu protiv Marine Pendeš, državljanke BiH i R Hrvatske.

Optužena se tereti da je u svojstvu službene osobe i imenovane dužnosnice u institucijama izvršne vlasti, obnašajući dužnost zamjenice ministra odbrane BiH, omogućila da se savjetniku u njenom kabinetu Ivi Miri Joviću isplaćuju pripadajuće plaće i naknade iako nije redovito dolazio na posao niti bio prisutan na radnom mjestu.

Kako bi se to prikrilo, u optužnici se navodi da je optužena izdala naloge svojoj sekretarici, o vođenju navodnog prisustva navedenog savjetnika na poslu, a provjerama je utvrđeno da navedeni nije redovito dolazio na posao, a ostvarivao je plaće i naknade.

Na taj način, država je oštećena za iznos od blizu 17.000 KM koliko je navedenom isplaćeno na ime angažmana u svojstvu savjetnika, te mu je na taj način pribavljena nezakonita imovinska korist, a država oštećena za navedeni iznos.

Optužena se tereti da je počinila kazneno djelo nesavjesnog rada u službi iz članka 224. i krivotvorenja službene isprave iz članka 226. KZ BiH.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem osam svjedoka i stručnih vještaka a uz optužnicu je priloženo oko 70 dokaznih materijala.

Optužnica će sa dokaznim materijalom, biti proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.