Reisova bajramska čestitka: Poziv na dijalog i suzdržanost

Vijesti 16. jul 201511:58 > 12:03
Anadolija

Želim u ovim mubarek danima pozvati sve odgovorne ljude na suzdržanost, mudrost, razuman dijalog i otvorenost, a odgovorne u državi da iskažu posebnu osjetljvost prema rješavanju egistencijalnih pitanja i problema ljudi, poručio je danas u bajramskoj čestitki reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZ BiH) Husein ef. Kavazović

Kavazović je podsjetio kako večeras, nakon akšam-namaza završava mjesec ramazan te slijedi “najradosniji dan u muslimanskoj tradiciji”, Ramazanski bajram.

“Njegovi mubarek dani dolaze nam nakon što smo mjesec dana i noći skrušenom pokornošću i potpunom predanošću Bogu nastojali našim ibadetima: namazom, postom, učenjem Ku'rana, zekatom i sadekatul-fitrom, zadobili Allahovu milost i oprost”, kazao je Kavazović.

Ističući imperativ rješenja problema u društvu, Kavazović je dodao kako su neophodne reforme, mudre političke odluke i strpljiva posvećenost rješavanju problema. On je također podsjetio kako je ove godine obilježena 20. godišnjica od genocida počinjenog u Srebrenici.

“Tim povodom, Islamska zajednica donijela je fetvu i rezoluciju o Srebrenici sa uvjerenjem da će one doprinijeti našem trajnom pamćenju i dostojanstvenom odnosu prema našim šehitlucima, kako u Srebrenici tako i u drugim krajevima naše domovine. Neka nam je uvijek na umu da se u vjeri, iznad svega cijeni iskren odnos prema Bogu, prema sebi i prema drugim ljudima”, kazao je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Muslimanskim vjernicima je poručio da se zalažu za istinu, da izvjegavaju svađe i prepirke o onome u čemu je šteta očita.

“Praštajmo jedni drugima, jer to učvršćuje vezu među ljudima i narodima”, kazao je Kavazović te zaželio sretne i berićetne bajramske dane svim muslimanima u BiH kao i Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i dijaspori.

Ramazanski bajram je jedan od najvećih muslimanskih blagdana kojim se obilježava završetak najblagoslovljenijeg mjeseca posta, ramazana. Bajram će sutra obilježiti muslimanski vjernici u BiH, regionu, ali i širom svijeta.