Čustović: Tužilaštvo samo priča da ima dokaze za "Gibraltar"

Vijesti 27. okt 201413:21 > 13:34
Sudbih.gov.ba

Advokat Stipe Prlića, Plamenko Čustović izjavio je danas kako je siguran da će Sud BiH odbiti žalbu Tužilaštva BiH na odluku kojom nije određen pritvor osumnjičenima u predmetu "Gibraltar".

“Tužilaštvo radi u okviru svojih zakonskih ovlaštenja i normalno da najavljuje žalbu protiv rješenje kojima nije zadovoljno. S obzirom da se ništa novo nije dogodilo i da je Sud donio jedinu moguću odluku na temelju onog što je Tužilaštvo prezentiralo, ja vjerujem da će se ta žalba odbiti”, kazao je Čustović.

Što se tiče blokade imovine, advokat Stipe Prlića smatra kako, da bi se takva mjera izdala, Tužilaštvo mora dokazati osnovanost sumnje da su okrivljeni počinili kazano djelo.

“To oni do sada nisu dokazali, osim samo što pričaju da imaju dokaze da su osumnjičeni počinili kazneno djelo, ali do sada ih nisu prezentirali”, ističe Čustović.

Dodao je kako na osnovi svega onoga što je do sada prezentirano ne vidi druge mogućnosti nego da se žalba odbije.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH jutros je saopćilo kako će tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, nakon što je zaprimio odluku suda, u zakonskom roku uputiti žalbu na odluku, kojom nije određen pritvor osumnjičenima u predmetu “Gibraltar”, te zatražiti određivanje mjere pritvora.

Tužilaštvo BiH također će zatražiti privremenu mjeru – blokadu cjelokupne imovine (pokretne i nepokretne) i blokadu računa navedenih osumnjičenih za vrijeme trajanja postupka jer će u okviru predmeta biti zatraženo i oduzimanje nezakonito stečene imovine.