Minneapolis: Zani Marjanović nagrada za istaknuto liderstvo

Vijesti 23. jul 201512:19 > 12:23
Fena

Na ovogodišnjoj 59. konferenciji "Bridging Generations for Peace", u Minneapolisu, nagrada za istaknuto liderstvo Michael A. Guido uručena je zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Zani Marjanović.

Kao lider, čiji je cilj jačanje internacionalnih veza, tj. jačanje povezanosti gradova, država i zajednica širom svijeta, Marjanović je prepoznata kao primjer građanske diplomatije, koja radi na uspostavljanju mira i zajedničkog razumijevanja.

“Ova nagrada je važno priznanje mog zalaganja za društvo međusobnog razumijevanja i tolerancije, u kojem svaki građanin bez obzira na nacionalnu, rasnu ili vjersku pripadnost ima pravo na iste mogućnosti. U BiH koja je primjer diskriminacije prema svim građanima, a posebno onima iz kategorije ostali kojima i sama pripadam, ovo svjetsko priznanje i podrška pomoći će mi u daljem zalaganju za društvo jednakih mogućnosti, kako u Bosni i Hercegovini tako i šire”, rekla je danas Marjanović na pres-konferenciji u Sarajevu.

Izrazila je nadu da će je ova nagrada ojačati i da će joj pomoći u radu i borbi protiv bilo koje vrste diskriminacije te ka izgradnji društva jednakih mogućnosti za sve.

Konferenciju “Bridging Generations for Peace” je upriličila organizacija Sister Cities International iz Washingtona, koju je osnovao američki predsjednik D.D. Eisenhowera 1956. godine, a okuplja više od 545 sestrinskih gradova iz SAD-a koje djeluju u saradnji sa 2.121 zajednicom iz 145 država, na šest kontinenata.

“Nakon konferencije pozvana sam na turneju po manjim gradovima u Americi u kojima ću govoriti o navedenim problemima u cilju izgradnje društva jednakih mogućnosti za sve”, istakla je Marjanović.

Kroz mrežu sestrinskih gradova ujedinjene su desetine hiljada građana koji putem građanske diplomatije promovišu misiju organizacije, uspostavljanje mira i razumijevanja u svijetu kroz ekonomske i samoodržive razvojne programe, edukacijske projekte, projekte za mlade, umjetničke i kulturne razmjene, te humanitarne akcije.