Zadaća društvu: Ne stigmatizirati djecu sa jednim roditeljem

Vijesti 24. jul 201508:40 > 08:52
N1

Udruženje samohranih roditelja "Jedan manje - One less" danas i sutra u Sarajevu organizuju ulične akcije koje za cilj imaju promovisanje problematike samohranih roditelja i starateljstva u Bosni i Hercegovini.

Otklanjanje stigmatizacije u odnosu prema djeci iz jednoroditeljskih i starateljskih porodica, problem alimentacije najčešći su problemi sa kojima se susreću članovi Udruženja samohranih roditelja.

Muamera Činjarević, predsjednica Udruženja, bila je gost Novog dana, gdje je govorila o Udruženju, ali i o akcijama te planovima koje organizuju i imaju.

Istakla je da je stigmatizacija jako veliki problem, a potrebno ju je otkloniti stigmatizaciju uz pomoć javnog mnijenja i pojedinih institucija. Činjarević je kazala da je dosta urađeno na tom polju, ali da se mora progresivnije raditi.

A s kojim ciljem je osnovano Udruženje saznali smo nakon uvodnog dijela.

“Htjeli smo ukazati na problematiku jednoroditeljskih porodica, ali udruženje je tu radi djece prvenstveno. Ne želimo da se ona osjećaju manje vrijednim, budući da su već uskraćeni za ljubav jednog roditelja”, istakla je.

Ovakvim i sličnim akcijama želi se ukazati na nedostatke Porodičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine koji ne odgovara socijalnim prilikama, pravilno ne tretira samohrane roditelje i staratelje.

“Naš strateški cilj je promijeniti postojeće zakone ove problematike. Osobe koje su putem razvoda stekle jednoroditeljstvo nisu uključene u zakon”, istakla je da je potrebno promijeniti i Krivični zakon kada su u pitanju platiše, odnosno neplatiše alimentacijskih obaveza.

“Insistiramo na formiranju alimetancionog fonda. Moramo imati mogućnost punjenja iz budžeta gdje će država refundirati neplatiše, ali ih potom kroz krivični zakon kažnjavati, i onemogućiti im brojne pogodnosti poput registracije auta i slično”.

Novitet u radu Udruženja jesete da će u budućnosti raditi na tome da postane novo pravno lice.

“Preći ćemo na viši nivo, kao institut za jednoroditeljstvo. Želimo formirati centar za jednoroditeljstvo, kao novo pravo lice”, kazala je Činjarević. 

Jedan od osnovnih ciljeva, istakla je gošća Novog dana, jeste taj da žele udruženim snagama djelovati za dobrobit populacije.

Danas od 12 do 21 sat ispred Katedrale Srca Isusova i sutra u istom terminu na Trgu djece Sarajeva Udruženje samohranih roditelja organizuje ulične akcije kojima želi sugrađane upoznati sa izazovima sa kojima se svakodnevno suočavaju.