U Zenici uskoro azil za napuštene životinje

Vijesti 28. jul 201515:06 > 15:08
m-e-g.eu

Gradska uprava Zenice saopćila je da spada među rijetke lokalne zajednice u BiH koje su se od samog početka aktivno uključile u trajno rješavanje pitanja napuštenih životinja, poštujući pri tom sve odredbe Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, kao i podzakonske akte koji regulišu ovu oblast.

U tom cilju, pokrenut je projeka izgradnje azila za napuštene životinje, koji bi trebao da bude stavljen u funkciju do kraja oktobra ove godine, nakon što se osiguraju sredstva i nabavi opreme.

Istovremeno, u Zenici se vode aktivnosti na registraciji napuštenih i pasa s poznatim vlasnicima da bi se dobila realnu slika stanja na terenu i da bi se aktivno pratio razvoj događaja.

Imajući u vidu sve aktivnosti očekuje se da će najesen sve biti spremno da azil za napuštene životinje počne s radom.

“Molimo sve građane za još malo strpljenja, a sve subjekte koji su na bilo koji način uključeni u rješavanje ovog problema da iskažu spremnost na saradnju i sustegnu se od ishitrenih postupaka i neutemeljenih zahtjeva. U ovom trenutku najvažnije je to što imamo zajednički cilj – omogućiti da ljudi i životinje u ovom gradu uživaju najveći nivo sigurnosti i zaštite. To nije lagan zadatak i upravo zato nam treba dosta strpljenja i podrške svih aktera koji mogu doprinijeti da Zenicom možemo šetati bez straha, a da pri tom na human i dostojanstven način tretiramo napuštene životinje”, ističe se u saopćenju koje je potpisao gradonačelnik Husejin Smajlović.